Талибаните са все по-близо до осъществяването на военен преврат в

...
Талибаните са все по-близо до осъществяването на военен преврат в
Коментари Харесай

На талази, от всички страни: Талибаните влизат в Кабул |

Талибаните са все по-близо до реализирането на боен прелом в Афганистан. Те поеха контрола над всички основни градове, а вътрешното министерство, представено от " Ройтерс " заяви, че талибаните навлизат в столицата Кабул от всички страни.

" Франс прес " цитира техен водач, съгласно който на бойците е подредено да останат на входовете на афганистанската столица и да не влизат в града.

Местни поданици, представени от организацията обаче удостоверяват мирното нахлуване на силите на талибаните в някои покрайнини на афганистанската столица.

" Не желаеме нито един почтен афганистански граждански да бъде ранен или погубен, до момента в който поемаме властта, само че не сме оповестили преустановяване на огъня ", е декларирал представител на талибаните пред " Ройтерс ".

Лидерът на талибаните в Доха е наредил на бойците да се въздържат от принуждение в Кабул и да разрешат безвредното прекосяване на всеки, които желае да напусне града и е изискал дамите да се насочат към предпазени зони. Говорител на талибаните е декларирал, че няма да има възмездие против никого и на служещите на държавното управление и военните ще бъде простено. Той също по този начин прикани цивилните да останат в страната и да не напущат от боязън. По-рано денем пред банките в Кабул имаше стотици хора.

От кабинета на президента написаха в Туитър, че на няколко места в Кабул са чути изстрели и че силите за сигурност са овладели ситуацията. Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, е декларирал чиновник на американското държавно управление, представен от Ройтерс. А представител на НАТО е съобщил, че няколко чиновници на Европейския съюз са били изтеглени на безвредно, скрито място в столицата.

Според представител на талибаните се водят договаряния с афганистанското държавно управление за " безконфликтна капитулация " на Кабул. Журналист в афганистанската столица съобщи пред Би Би Си:

" В изказването на талибаните се споделя още, че сигурността на Кабул е отговорност на държавното управление до предаването на властта. Чужди и западни дипломати са трансферирани на сигурни места. Афганистанците обаче нямат този разкош. На хората тук им беше обещан мир и преустановяване на огъня, само че нищо от това не се случи. Но в случай че в този момент Афганистан успее да реализира спокойно предаване на властта това ще бъде исторически миг. "

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, защото афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.

Талибаните превзеха Джалалабад и управляват всички основни градове като се изключи Кабул
Талибански бойци превзеха преди този момент Мазари-Шариф, антиталибански бастион, акцентира Би Би Си.

Повече от 250 000 души от страната са потърсили избавление в Кабул, откъдето пък западните страни се пробват да изтеглят своите жители.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън предизвести бунтовниците да не подхващат дейности против американската дипломатическа задача, заяви " Франс прес ", представена от БНР.

Германия приготвя евакуацията на своите към 100 жители от Афганистан. Още в понеделник би трябвало да стартира военна интервенция, планувана в началото за края на месеца.

Правителството на Чехия също съобщи, че е решило да изтегля своето посолство в Кабул и даде обещание помощ на своите афганистански сътрудници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР