Така нареченото засяване на облаци е изключително често срещана практика

...
Така нареченото засяване на облаци е изключително често срещана практика
Коментари Харесай

Кланица за урагани 5 или какво е засяване на облаци

Така нареченото засяване на облаци е извънредно постоянно срещана процедура в по-голямата част от света. Целта е да се показа в небето някакво „ ядро “, което да охлажда водата в заобикалящите го облаци, предизвиквайки конденз и надлежно дъжд. Този способ се ползва от 1946, само че до през днешния ден остава малко нерешителен, тъй като е невероятно да се знае дали засяването ще има резултат или дали няма да вали и без него.

По принцип най-често употребяваните химикали за задачата са сребърен йод, калиев йод и изсъхнал лед (твърд въглероден диоксид). Използва се и течен пропан, който става на газ.

 Vonnegut-5

Бернард Вонегът Снимка: Peterborough K

През 1962 Съединени американски щати пращат засяването на облаци на друго равнище, създавайки интервенция Stormfury. Идеята на тази интервенция е да повлияе на най-мощното климатично събитие – урагана. След като Бернард Вонегът* открива какъв брой е ефикасен сребърния йод за сеенето на облаци, американците вземат решение да се опитат да засеят вихър. Тогавашните проучвания допускат, че в окото на един вихър се съдържа огромно количество вода и надлежно изсипването на сребърен йод ще накара водата за завали, което от своя страна ще понижи силата и въртежа на урагана, надлежно размерите на цялото злополучие ще се свият във вътрешността, с цел да компенсира нарушената непоклатимост в системата си след загубата на материал. Добра концепция.

Проектът завършва след цели 20 години и милиони изхарчени долари. Учените научават доста за механизмите на един вихър – информация, която по-късно ще разреши да се вършат плануват и наблюдават сходни бедствия много по-лесно и тъкмо. Но опитите ураганите да бъдат потушени за жал се увенчават с крах. Установява се, че в окото на климатичното страшилище в действителност няма толкоз вода, колкото в началото се счита, и защото засяване на облаци изначално е недоказуем прийом, не може да се дефинира дали има резултат.

*Фамилията не е съвпадане. Бернард Вонегът е по-големият брат на американския публицист Кърт Вонегът.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР