Така нареченият от СЗО Делта вариант на COVID-19 (познат и

...
Така нареченият от СЗО Делта вариант на COVID-19 (познат и
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски: Само ваксинацията помага срещу Делта варианта на коронавируса

Така нареченият от СЗО " Делта " вид на COVID-19 (познат и като " индийски " - бел.ред.) е доста по-вирулентен, популяризира се доста по-лесно и се твърди в някои научни публикации, че води до по-големи вреди. Единственото противопоставяне е имунизацията. Това разяснява доцент Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България, по БТВ. Според него темпът на имунизация у нас е стеснителен.

" В момента в България е ваксинирано едвам 10% от популацията, а за групов имунитет може да се приказва при 69% ", подсети той.

" Ако неразумно забравим през какво минахме, то може да се върне. Ако помните предходната година също заболеваемостта и смъртността от ковид понижиха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може още веднъж да има пик, хората се подсмихваха, само че това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която не се стовари ", предизвести доцентът. Той подсети, че постоянно има съществени последици за преболедувалите вируса и по тази причина не може да се каже, че е по-добре са ди го прекарал.

" 30% от хората преболедували COVID-19 в границите на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване - тревога, меланхолия, паник офанзиви. Тези хора също имат потребност от целенасочена поддръжка и грижи. Има и други признаци - чувството да си в мъгла, необяснима горест, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма ", сподели още доцент Околийски. Той посочи, че тези пост Коронавирус затруднения се следят и при хора, които леко са прекарали болестта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР