Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред медиите в парламента,

...
Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред медиите в парламента,
Коментари Харесай

Цацаров: Приватизацията отшумя, но е нужна справедливост

Така основният прокурор Сотир Цацаров разяснява пред медиите в Народното събрание, концепцията за отпадане на отминалостта на закононарушенията при приватизацията посредством смяна на Конституцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Ако конституционните промени бъдат признати, прокуратурата ще направи каквото би трябвало ", сподели още той и добави, че не може да дава отговор за това за какво не е въздадена досега правдивост за закононарушения при приватизационните покупко-продажби в предишното.

По отчета на Европейска комисия за България Цацаров разяснява, че той е най-хубавият досега, като добави, че в случай че се продължи работата по рекомендациите, както до момента, Механизмът ще отпадне за България.

Според Сотир Цацаров, механизмът и отчетите не престават да бъдат "инструмент за вътрешнополитически битки и инструмент, който дава терен за противопоставяне и битка сред ръководещи и съпротива, и противоположното ".

На въпрос дали ще предприеме следствие по изявлението на премиера Бойко Борисов, че в Народното събрание има хора забъркани в наркотрафик, Цацаров отговори, че "да се хаби запас на прокуратурата за политически изявления било на премиера, или на водача на опозицията, ми се коства пресилено ".

Главният прокурор беше изслушан от парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битката със сивата стопанска система и контрабандата за активността на прокуратурата по повод паралелния експорт на медикаменти.

Той разяснява, че това е проблем в пълномощията на контролните органи, на Изпълнителната организация по медикаментите, която по думите му е "квазирегулаторен орган " и няма действителни пълномощия.

Според Сотир Цацаров може би е време да се сътвори самостоятелен регулаторен орган по медикаментите или "това не е комфортно на много крупни ползи, които са свързани с производството, търговията пък и износа на медикаменти, тъй като един подобен регулатор ще е неуместен ", попита основният прокурор.

Цацаров разяснява още, че би трябвало смяна в Наказателния кодекс по повод закононарушенията срещу националното здраве и означи, че все още прокуратурата няма пълномощия да спре паралелния експорт на медикаменти, в случай че при съответния случай няма данъчно закононарушение, контрабанда или пране на пари.

Той изясни, че прокуратурата няма законови учредения да проверява случаите, при които медикаменти за българските жители се продават в Западна Европа, а на българите се продават преопаковани медикаменти от страна, която не е в Европейски Съюз, и че това е работа на контролните органи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР