Тахановият сос е неизменна част от арабската кухня, която е

...
Тахановият сос е неизменна част от арабската кухня, която е
Коментари Харесай

Роля на тахановия сос в арабската кухня

Тахановият сос е неизменима част от арабската кухня, която е една от най-древните в света. Известен и като тахини, той съставлява маслена паста, приготвена от доста ситно смляно сусамено семе, тъй че да се получи гъст еднороден сос, имащ прелестен бял цвят.

В европейската кухня постоянно се замества от сусамово масло, което обаче би трябвало да се употребява по-умерено, защото има много по-силен усет от този на тахновия сос.

С таханов сос се подготвя известният арабски хумус, представляващ пюре от нахут, което се явява и едно от обичайните мезета, предлагани в Близкия Изток. Тази гъста паста също така се иползва необятно и за приготвянето на разнообразни салати и зеленчукови ястия, само че може да бъде употребявана и независимо, намазана върху филия самун.

Заради емигриращото население от ливанци по време на гражданската война от 1990 г, може би ливанската кухня е станала най-популярна от всички кухни в Арабския свят. Характерно за нея е потреблението най-много на таханов сос, смесен с чесън, мента или лимонен сок, а хумусът се смята за най-предпочитаното ливанско ядене.

Ето по какъв начин можете да си го приготвите обичаен хумус и да го консумирате дружно със зеленчуци или независимо върху домашно приготвена арабска питка.

 Хумус

Хумус (пюре от нахут)

Необходими артикули: 400 г нахут от консерва, 4 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, 3 лимона, сол на усет, вода, в която да се свари нахута

Начин на подготвяне: Нахутът се изважда от консервата и се поставя в гевгир, с цел да се отцеди добре, след което се кипва в задоволително количество вода и се оставя на котлона за към 3 минути, като се разбърква непрестанно за обособяване на люспите. Слага се в купа със студена вода и се отстраняват боклучетата, които ще изплуват на повърхността.

Отново се отцежда и се поставя в блендер с цел да се пасира. Ако не разполагате с блендер, можете да употребявате елементарен пасатор. В различен съд се смесват таханът, зехтинът, ситно нарязаният чесън, сокът от изстисканите лимони и се подправя на сол. Всичко се разбърква доста добре, изсипва се при нахута и отново се разбърква до приемането на хомогенно пюре. Поднася се студено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР