Таханът е паста, произведено от смлени сусамови семена. Сусамовият тахан

...
Таханът е паста, произведено от смлени сусамови семена. Сусамовият тахан
Коментари Харесай

Таханът: Висококалоричен, но много полезен

Таханът е паста , създадено от смлени сусамови семена . Сусамовият тахан е повсеместен може да се употребява непосредствено или да се употребява при готвене на сладки и солени ястия.

Съществуват два съществени типа сусамов тахан - пълнозърнест и така наречен " ярък тахан ". Разликата сред двата типа е, че при пълнозърнестият тахан сусамовите семена са смлени дружно с люспите, до момента в който светлият тахан е създаден от белен сусам.

Богато наличие на мазнини и аминокиселини

В съпоставяне с други ядки и семена, сусамът се отличава с извънредно високото си наличие мазнини . Поради това, сусамовият тахан има далче по-гладка консистенция спрямо бадемов тахан или фъстъчено масло. Сусамовите семена съдържат до 55% масло и 20% протеини, заради което сусамовият тахан става отличен източник на здравословни мазнини и значими аминокиселини, написа " Здравница ".

Сусамовият тахан има благоуханен усет. Таханът е висококалорична храна и поради това не е целесъобразно да се прекалява с неговата консумация.
 ThinkStock/Getty Images
Таханът от сусамови семена е богат на две значими и потребни съединения: сесамин и сесамолин. Тези две съединения вършат сусамовия тахан доста потребен за сърцето, кожата и хормоналното здраве.

Сусамовият тахан съдържа също фенолни съединения, линолова киселина, олеинова киселина, гама-токоферол и аминикиселни като лизин, трипрофатн и метионин.

Отличен източник на значими витамини и минерали

Сусамовият тахан е превъзходен източник на В витамини като тиамин, минерали - магнезий, мед, фосфор, манган, желязо и цинк. Добавянето на сусамов тахан към ежедневното си меню ще поддържа здравето на нервите и костите, ще усъвършенства метаболизма.

Друго характерно качество на сусамовото семе и наличието на лигнани. Доказано е, че лигнаните имат свойството да усъвършенстват работата на сърцето.

Регулиране на кръвното и холестерола

Сезамолинът и сесаминът, които се съдържат в сусамовите семена имат антитромботични свойства, което значи, че предотвратяват сърдечно-съдови болести.

Сусамовият тахан е богат на фитостероли. Фитостеролите са тип хранителни субстанции, които оказват удобно въздействие върху хормоналните равнища, артериалното здраве и равнищата на холестерола. Сусамовите семена се подреждат измежду първенците по наличие на фитостероли - 400 mg фитостероли на всеки 200 g сусамово семе. Изследвания демонстрират, че фитостеролите са значим участник при лекуване на артериосклероза - заболяване, което се характеризира с струпване на мазнини в артериите. Също по този начин фитостеролите подкрепят регулирането на холестерола в организма, като блокират абсорбацията му в стомашно-чревния тракт.

За здравето на кожата

Сусамовите семена са добър източник на аминикиселини, витамин Е, витамин В, минерали и мастни киселини, които оказват помощ за подмладяване на клетките на кожата и защищават от ранни признаци на стареене. Макар, че не постановяваме сусамов тахан непосредствено върху кожата, то таханът одобряван вътрешно обезпечава нужните дози от мазнини и хранителни субстанции като вследствие на това се усъвършенства цялостното здраве на кожата.

Сусамовите семена и съдържащото се в тях масло се употребяват за лекуване на рани и изгаряния. Сусамът е натурален антибактериален и противогъбичен сътрудник.

Защо да консумираме сусамов тахан?

- Богато наличие на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо;

- Добър източник на метионин, който подкрепя детоксикацията на черния дроб;

- Един от най-хубавите натурални източници на калций;

- Високо наличие на витамин Е и В витамини - В1, В2, В3, В5 и В15;

- Предотвратява анермия;

- Подпомага и поддържа здрава кожа и мускулен тонус;

- Високо наличие на ненаситени мазнини (полезните мазнини).

Как да консумираме сусамов тахан?

Сусамовият тахан може да се употребява непосредствено от буркана. Достатъчна е единствено една супена лъжица дневно. С цел възстановяване на усета към сусамовият тахан може да се добави естествен и апетитен Български мед. Можете да намажете сусамов тахан върху филийка самун или сухар.

Сусамовият тахан може да се употребява като дресинг за разнообразни салати.

Смесете сусамов тахан с чесън и нахут, с цел да извършите апетитен хумус.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР