Тахан-халвата е сред онези неща, които са неприлично сладки и

...
Тахан-халвата е сред онези неща, които са неприлично сладки и
Коментари Харесай

Халва срещу грип и анемия

Тахан-халвата е измежду тези неща, които са непристойно сладки и от тях се пълнее. У нас тя е известна от епохи – както на Балканите, по този начин и в Ориента. А това дали заплашва фигурата, зависи единствено от количеството.

Но с изключение на с изключителния си усет, халвата примамва своите фенове с още едно качество – тя оказва помощ при положения на внезапно намаление на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушавания, изискващи висококалорично хранене.

Препоръчва се и при болестно нараснала киселинност на телесните течности, инфекциозни и други болести, протичащи с висока температура.

Има два типа халва. Първата и по-широко известна е сусамовата. Тя се прави от семената на растение, богато на потребни хранителни съставки. Тахан съставлява каша от надробен и печен сусам. В семената му се съдържат 60% лой, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17% разтворими въглехидрати.

 Тахан Халва

Що се отнася до изгодите за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на зехтина. В него се откриват повече белтъчини от сиренето, някои типове меса и соята. Най-голямата му полезност обаче са незаменимите аминокиселини.

Сусамовото масло е една от дребното мазнини, които изцяло се усвоява от човешкото тяло. 100 г сусам внасят в организма към 30 г белтъчини, 60 г мазнини, 20 г въглехидрати, 4 г влакнини и 2.5 оксалати. Енергийната стойност на продукта е 644 калории, което е извънредно високо.

Поради това сусамовата тахан-халва се предлага на изтощени заболели. При стресови и натоварващи обстановки, като преход в планината да вземем за пример, е добре да имате в себе си малко от тази халва. Тя ще ви даде нужната мощ в сложен миг.

 Слънчогледова халва

Поради огромното си количество на захар и високото си калорийно равнище сусамовата тахан-халва не се предлага на пациенти с диабет или подагра. Ограничения има и за страдащите от бъбречно-каменна болест заради съществуването на оксалова киселина в сусама.

Другият тип халва е слънчогледовата. Тя не отстъпва по калории на слънчогледовата. В състава и влизат растително масло и слънчогледов тахан. В семената на слънчогледа се откриват към 20% белтъчини, 25% въглехидрати и 1.5% дъбилни субстанции.

В слънчогледовата тахан-халва се откриват ненаситени мастни киселини, заради което тя е подобаваща за слаби хора със сърдечно-съдови проблеми. Помага и при възобновяване след тежко и изтощително боледуване. Народната медицина я предлага и язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и продължителен гастрит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР