Табу темите са обикновено теми или проблеми, които са трудни

...
Табу темите са обикновено теми или проблеми, които са трудни
Коментари Харесай

Табутите в обществото: защо определени теми са все още трудни за разговори?

Табу тематиките са нормално тематики или проблеми, които са сложни или неуместни за разискване в обществото, заради обществени, културни или политически аргументи.

Такива тематики могат да бъдат разнообразни за другите общества и култури. Например, в някои култури може да се счита, че е табу да се приказва за половост, а в други може да се счита, че е табу да се приказва за политически тематики.

Въпросите, свързани с табута, са постоянно обсъждани в обществото, само че заради своето сензитивно естество, те могат да бъдат сложни за диалози. Все отново, проучването и разглеждането на табута може да бъде потребно за разширение на познанията ни, за развиването на сериозното мислене и за възстановяване на информационните умения. По тази причина е значимо да беседваме намерено и обективно за тематиките табу, като резервираме уважението към всички гледни точки и опитваме се да заобикаляме да нараняваме другите.

Те са обградени със боязън, позор или неприемливост в дадена просвета, общество или група. Те могат да бъдат свързани със сексуалността, религията, политиката, здравето и други .

Преодоляването на табутемите е значимо, тъй като може да докара до по-добро схващане, по-добра връзка и по-голяма приемливост в обществото. Един от методите да се преодолеят табу тематиките е посредством намерено разискване на тематиките. Това може да се направи посредством обучение, медийни акции, публични полемики и други форми на връзка.

Също по този начин е значимо да се подчертае, че превъзмогването на табу тематиките не би трябвало да значи налагане на отзиви или стилове на живот на другите хора. Това би трябвало да бъде развой на взаимно почитание и съгласие.

Всеки публичен кръг има избрани тематики, които са табу. Те могат да бъдат свързани с вяра, политика, половост и други области на живота. Имат за цел да запазят избран стандарт на държание и да защищават публичната морала. Въпреки това, те могат да бъдат спънка за връзката и взаимоотношението сред хората.

Табута в обществото се разграничават според от културните, религиозни, етични и обществени правила и стандарти. Някои общи тематики, които могат да се считат за табу в разнообразни култури и общества, са:

Сексуалност и полова принадлежност - тук влизат въпроси като хомосексуалност, бисексуалност, транссексуалност, аборти, извънбрачни връзки, полови желания и други

Религия и религия - тук се включват въпроси като атеизъм, песимизъм, религиозни войни, религиозни канони, осквернение, табу върху избрани религии или култури.

Болест, гибел и тъга - тук може да включите въпроси като евтаназия, самоубийство, здравословни проблеми, ментално здраве, грижи за болните и терминално заболели, грижи за умиращите и жалейки техните близки.

Финанси и пари - тук включваме въпроси като приходи и благосъстояние, задължения, корупция, измами, налози и други

Раса, етническа принадлежност и просвета - тук може да включите въпроси като дискриминация, стандарти, имиграция, мултикултурализъм, правата на малцинствата и други.

Политика и идеологии - тук може да включите въпроси като политически режими, избори, външната политика, социално-икономически модели, марксистки идеологии и други.

Тези са единствено някои от общите тематики, които могат да бъдат считани за табу в разнообразни общества. Но би трябвало да се има поради, че табута се разграничават според от културата, религията, етническите групи, общественото и икономическо състояние на обществото.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР