Т.нар. данък „Уикенд“ ще бъде намален още тази година. Това

...
Т.нар. данък „Уикенд“ ще бъде намален още тази година. Това
Коментари Харесай

Данък „Уикенд“ ще бъде намален още тази година


Т.нар. налог „ Уикенд “ ще бъде понижен още тази година. Това удостовери за БНР ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански. Още при първото четене на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, депутатите одобриха редукцията.

„ Данък „ Уикенд “ е допустимо да бъде 5 или даже още по-малък %, само че по този начин, че той дейно да облекчава и бизнеса, и физическите лица “, разяснява Любомир Каримански.

На въпрос допустимо ли е това да стане сред двете четения на бюджета той отговори:

„ Възможно е да се внесе, защото преди края на бюджета би трябвало да гледаме второто гласоподаване на ЗКПО (Закон за корпоративното подоходно облагане), на измененията по ЗКПО, които аз съм внесъл дружно с други народни представители “.

Темата за въвеждането на налог „ Уикенд “ беше стартирана още в средата на 2015 година Първоначалният вид на финансовото министерство предвиждаше да се заплаща ставка за всички фирмени активи над 700 лв., които се употребяват и за персонални потребности.

След остра реакция от страна на бизнеса текстът, който влезе в Народното събрание, се отнасяше единствено за парцели над 5000 лв. и за леки коли. За джипове и яхти, купени от компании, само че употребени за персонални потребности, се предвиждаше да заплащат до 30% от Данък добавена стойност.

Тези ремонти не минаха в Народното събрание и остана досегашният ред компаниите да заявяват персонално прилагане за бизнес активи и да заплащат Данък добавена стойност за тях. Окончателно данъкът беше въведен през 2016 година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР