Т ази седмица в „Темата на NOVA” авторът Николай Дойнов

...
Т ази седмица в „Темата на NOVA” авторът Николай Дойнов
Коментари Харесай

„Радецки“ в „Темата на NOVA“

Т ази седмица в „ Темата на NOVA” създателят Николай Дойнов и операторът Росен Илиев се насочат на странствуване в предишното към събитията на борда на пътническия параход „ Радецки “, определяни като най-романтичното премеждие в края на българското Възраждане, само че и за последните дни на Ботевата чета.

Историята стартира в края на 60-те години на 19-ти век, когато българската емиграция построява своя организация в Букурещ, която има за цел да приготви повдигането на българите на въстание – Българския революционен централен комитет. В неговата работа интензивно се включва и Христо Ботев. С напредването на века, изключително след гибелта на Левски, революционерът стартира намерено да упорства за решителна битка и през май 1876 година става челник на четата, която би трябвало да премине румънската граница, с цел да се притече на помощ на въстаниците в родината.

Ботев и четниците му се качват на австрийския параход „ Радецки “ и в началото са облечени като градинари и служащи, а боеприпасите им са скрити в сандъци. На капитана Дагоберт Енглендер е връчен ултиматум да дебаркира на българския бряг край Козлодуй, трансформирайки следващия му курс по чудесно прочут маршрут в същинско премеждие, оставило незаличима диря в българската история.

Какво се случва на „ Радецки “ и какъв отзив провокира дръзкото дело на българските бунтовници след похищението на парахода в Европа и целия свят, макар трагичния завършек на Ботевата чета и Априлското въстание?

Гледайте „ Радецки” в „ Темата на NOVA “ на 30 май, незабавно след централната емисия вести.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Миме, ти нали ми даде обещание, че след сватбата ще отслабнеш!? - Жоре, ти още ли вярваш на предизборни обещания? Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВижте няколко любопитни обстоятелството за шампионата на Стария континентГовори отстраненият началник на АПИАко има лист с филми, който може да ви накара да се почувствате носталгично (и стари), това е тъкмо тозиЕто какво сподели шефът на програмата за изключителни обстановки на Световната здравна организацияВижте прогнозата за началото на юниВижте кой плод може да усъвършенства здравето и живота ви съгласно зодиятаТрима индивида са платили за Rolls-Royce Boat Tail по $28 млн.„ Ще подменим безмилостно застаряващата Европа с бързо растяща Азия ”, съобщи белоруският президентМъжът атакувал коли, заплашвал водачи и нанасял щетиТурските управляващи към този момент не оповестяват по кое време ще бъде възобновеноВ момента против тях се води разследванеСпоред работещите в лечебното заведение първо би трябвало да станат ясни резултатите от инспекциятаПретърсили го и респектирали персоналаОтделните страни членки би трябвало да вземат решение за използването на препаратаТова е станало със заповед на министър Бойко РашковЕто какво показаха от левицата:От мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР