Synergy Research Group прогнозира, че средният капацитет на дейта-центровете от

...
Synergy Research Group прогнозира, че средният капацитет на дейта-центровете от
Коментари Харесай

Развитието на AI ще доведе до утрояване на капацитета на центровете за данни през следващите 6 години, прогнозира Synergy

Synergy Research Group предвижда, че междинният потенциал на дейта-центровете от хиперскейл-ниво през идващите 6 години може съвсем да се утрои. Според пресслужбата на компанията, макар че сериозните натоварвания на хиперскейлърите се усилват от много време, развиването на AI-технологиите даде на промишлеността спомагателен подтик и скоро ще изисква доста по-производителни центрове за данни.

Тъй като междинното натоварване на обособените дейта-центрове се покачва, броят на работещите уреди също ще се усили, а съществуващите ще бъдат осъвременени. В резултат на това общият потенциал ще се усили почти 3 пъти.

Изследването на Synergy се основава на оценка на зоните и дейностите на центровете за данни на 19 от най-големите компании, предоставящи облачни или интернет-услуги. Въпреки това, фирмите би трябвало да дават отговор на критериите на Synergy, с цел да бъдат приети от операторите-хиперскейлъри, представляващи SaaS, IaaS или PaaS, услугите за търсене, обществените мрежи, игрите и платформите за електронна търговия.

Към средата на 2023 година тези компании управляваха 926 дейта-центъра по целия свят. Известни са проектите за построяването на още 427 уреди, на които се базират прогнозите на компанията. Спецификите може да варират в обособените райони, само че като цяло през последните пет години общият брой на центровете за данни се е удвоил. Въздействието на AI-сферата се крие на първо място не във обстоятелството, че броят на центровете за данни се усилва и ще нараства с към 100 на година, а в повишението на потреблението на сила от тези уреди.

Тъй като броят на ускорителите в центровете за данни продължава да пораства, заради развиването на ИИ-системите, мощността също би трябвало да се усили, което в бъдеще ще накара хиперскейлърите да преразгледат архитектурата на своите дейта-центрове и проектите за въвеждането им в употреба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР