Свят Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена епоха

...
Свят Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена епоха
Коментари Харесай

Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена епоха

Свят Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера Толкова високи температури в никакъв случай не са били регистрирани през януари в Скандинавия  Николай Киров 3 януари 2020, 16:46  Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера
 Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на Спасовски
Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на Спасовски
 Съединени американски щати убиха военачалник – воин за Иран
Съединени американски щати убиха военачалник – воин за Иран
 След щурма на американското посолство в Ирак Съединени американски щати е на кръстопът
След щурма на американското посолство в Ирак Съединени американски щати е на кръстопът
 Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган
Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предизвести Ердоган
 Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed
Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed
 Карлос Гон избяга в Ливан, Интерпол го търси
Карлос Гон избяга в Ливан, Интерпол го търси
 Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на Уитни Хюстън
Почина Ник Гордън - някогашният другар на дъщерята на Уитни Хюстън

Норвегия регистрираха най-топлия зимен ден в историята си. Температурата в дребното градче Сундалдора доближи 19° по Целзий или с над 25° повече от нормалното за януари. Докато на другия завършек на света, в Австралия лятото минава под знака на незапомнени пожари, норвежците се радват на невиждано хубаво време през зимата. Толкова високи температури в никакъв случай не са били регистрирани през януари в Скандинавия. Прогнозата за идващите дни е за внезапна смяна - Норвегия ще бъде ударена от мощен циклон, образувал се над Гренландско море, носещ поройни дъждове, сняг и ураганни ветрове.

А учените са обезпокоени. Необичайно топлите дни при започване на януари наподобява са още един от признаците на световната смяна на климата.

Хубавото време над Западна Норвегия се дължеше на въздействието на Северноатлантическото течение, пренасящо вода от тропиците към Европа.

Проучване, оповестено в края на предходната година, обаче сочи, че хубавото време, на което се радваха норвежците, може да има пагубни последствия в дълготраен проект.

Северноатлантическото течение, част от система Гълфстрийм, придвижва топла вода от Мексиканския залив, придавайки на Северозападна Европа относително мек климат.

Според учени от Университета в Гронинген и Утрехтския университет обаче все по-бързото разтапяне на ледниците в Гренландия и множеството превалявания над океаните могат да доведат до смяна на посоката на Гълфстрийм. Шансът това да стане в идващите 100 години се пресмята на 15%.

В изследването обаче не са взети в поради други циклични фактори, като засилено размразяване на леда в Северния ледовит океан. Така че шансът за краткотрайно превръщане на теченията в Атлантическия океан може да е даже по-голям.

Причината е, че теченията са чувствителни към количеството прясна вода на повърхността, която трансформира температурния трансфер в дълбочина. Така разтапянето на ледниците в Гренландия може да забави или даже да обърне Северноатлантическото течение.

При сходно развиване на събитията Западна Европа и източното крайбрежие на Сверена Америка ще бъдат сполетени от няколко десетилетия на доста тежки климатични условия, като междинните температури ще паднат с до 10°. Така климатът ще стане сходен на този в Сибир.

Това няма да бъде нова ледена ера. Всъщност много евентуално единствено ще ускори световното стопляне, защото ще увеличи неимоверно енергийните потребности за отопление в редица гъсто обитаеми региони.

Докато източното крайбрежие на Америка и Западна Европа ще бъда обхванати от жестоки студове, температурите в останалата част на света ще продължат да се покачват.

Изменението на климата ще провокира нови пожари, цунами, урагани или всичко това по едно и също време в разнообразни елементи на Земята.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: климат .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София  1 Предлагат една цена на водата в цялата страна  1 С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем  1 Има ли облага от боновете от всеобщата приватизация --> Пaрите ни  Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София Вижте по какъв начин да изчислите налога на колата си в София  Предлагат една цена на водата в цялата страна Предлагат една цена на водата в цялата страна  С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем С тол калкулатор пресмятаме какъв брой пътни такси изискуем  Има ли облага от боновете от всеобщата приватизация Има ли облага от боновете от всеобщата приватизация Не пропускай  NYT: България не е подготвена за огромно земетресение NYT: България не е подготвена за огромно земетресение  <br> Снимка на <strong> принц Хари и Арчи </strong> разтопи сърцата на всички <br>
Снимка на принц Хари и Арчи разтопи сърцата на всички
 <br> <strong> Джулиана Гани стана майка </strong> точно на Нова година <br>
Джулиана Гани стана майка точно на Нова година
 <br> Вижте на бебето на <br>
Вижте на бебето на
Последни  Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера Рекордно топло в Норвегия, идва ли нова ледена ера  Нападение във Франция, мъж намушка минувачи Нападение във Франция, мъж намушка минувачи  Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на Спасовски Заев подаде оставка, Пендаровски връчи мандат на...  Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в София Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в...  <p>Няма приключване на вода от бент. &quot;Бебреш&quot;&nbsp;</p> Няма приключване на вода от бент. "Бебреш "  Актьор, снимал с Ал Пачино и Джони Деп, в „ 18% сиво “ Актьор, снимал с Ал Пачино и Джони Деп, в „ 18% сиво “  Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със 150 км/ч Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със...  <p>Как <strong>световните звезди </strong>отпразнуваха <strong>Нова година</strong></p> Как международните звезди отпразнуваха Нова година  Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията  Бойко Борисов Борисов: Акции за боклука на още 7 места  <p><strong>13 цитата</strong> от великия <strong>Толкин</strong>, които ще ни вдъхновят</p> 13 цитата от великия Толкин, които ще ни вдъхновят  <p><strong>9 секс промени</strong> за по-вълнуващ съкровен живот</p> 9 секс промени за по-вълнуващ съкровен живот  <p>Как <strong>Първата международна война </strong>вдъхнови един от най-<strong>великите романи</strong></p> Как Първата международна война въодушеви един от...  <p><span style= Виолета - дребната щерка на Илиана Раева, е...  „ Черешката на тортата “ сервира страсти, разнородни усети и изненади „ Черешката на тортата “ сервира страсти, разнородни...  Зоран Заев Зоран Заев внесе оставката си в Народното събрание  Собственик: Пироман пали кола и пицария в София, търсят го Собственик: Пироман пали кола и пицария в София, търсят...  <p><strong><span style= „ До 50 година ще знаем, че животът съществува...  <p>Откриха мъртвец на дете край пловдивско село</p> Откриха мъртвец на дете край пловдивско село  Кметът на Несебър Николай Димитров Прокуратурата изиска премахване на кмета на Несебър Всичко от през днешния ден Виц на деня - Иванчо, харесва ли ти новата учителка? - Харесва ми, баща. Тя е млада и хубава, само че не е умна. - Защо мислиш по този начин? -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха монумент на Капитан Петко челник в Борисовата градина  Хемингуей предлага: Книгите, които да прочетем  Любовниците от Аушвиц: историята, която трогна света  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката... Водещи вести  Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в София Ето къде можете да изчислите новия налог за колата си в София  <p>Откриха мъртвец на дете край пловдивско село</p> Откриха мъртвец на дете край пловдивско село  Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията Най-лошият сюжет за Перник, кой е отговорен за рецесията  Директорът на дома, където умряха 24 души: Аз не се усещам отговорна Директорът на дома, където умряха 24 души: Аз не се усещам отговорна  Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със 150 км/ч Глобяват водач с 1500 лева за превишаване скоростта със 150 км/ч  Нападение във Франция, мъж намушка минувачи Нападение във Франция, мъж намушка минувачи  Михаел Шумахер Шумахер, който не пренаписа историята, а я сътвори  <p><span style= Клои Кардашиян разяснява фотография на Преслава
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР