Свят Какво печелят САЩ и Гърция от военното споразумение Законът

...
Свят Какво печелят САЩ и Гърция от военното споразумение Законът
Коментари Харесай

Какво печелят САЩ и Гърция от военното споразумение

Свят Какво печелят Съединени американски щати и Гърция от военното съглашение Законът позволява на американските сили да употребяват гръцки военни обекти  Василена Василева 31 януари 2020, 08:50  Какво печелят Съединени американски щати и Гърция от военното съглашение Източник: iStock
ръцкият парламент утвърди осъвременена версия на съглашение за защита със Съединени американски щати, което разрешава на американските въоръжени сили да употребяват гръцки военни инфраструктури.

Текстът беше признат със 175 на 80 гласа и 33 въздържали се, предадоха международните организации.

Сблъсък на ползи в Средиземно море тресе Европейски Съюз и НАТО

Законът позволява на американските сили да употребяват гръцки военни обекти като военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио за доставяне, образование, краткотрайна поддръжка, депозиране и незабавни намеси.

Американската войска също по този начин получава приоритет за безконтролен достъп и прилагане на пристанището на Александруполис, което е от стратегическо значение за военните кораби на Съединени американски щати и НАТО.

Борисов: България ще закупи 20% от газовия терминал в Александруполис

Според гръцкия министър на защитата Никос Панайотопулос това съглашение е от изгода за националните ползи на страната. Той акцентира, че американските сили следва да влагат над 12 милиона евро за базата в Лариса и към 6 милиона евро в село Марати, част от американската база на пристанището Суда на остров Крит.

Докато депутатите гласоподаваха съглашението обаче стотици стачкуващи от левицата, комунисти и пацифисти стачкуваха в центъра на Атина.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР