Своеобразен музикален Пантеон по стихове на Иван Вазов ще изпълни

...
Своеобразен музикален Пантеон по стихове на Иван Вазов ще изпълни
Коментари Харесай

Музикален Пантеон по стихове на Вазов в Добрич

Своеобразен музикален Пантеон по стихове на Иван Вазов ще извърши пространството на Регионалната библиотека " Дора Габе " в Добрич, оповестяват от културния институт за идното премиерно осъществяване на колегиум " Осанна ".

Проявата на 20 септември, която е със свободен вход, е част от поредност концерти по плана " Невидими пространства и форми " на " Младежко съдружие - България " в партньорство с библиотеки в страната. Инициативата е с финансовата поддръжка на Министерството на културата.

Колегиум " Осанна " ще извърши за първи път творби на композитора Георги Попов. Ще прозвучат четири дребни кантати за пиано и гласове по стихове от " Епопея на забравените " - " Раковски ", " Левски ", " Паисий ", както и  по " Лейди Странгфорд " от " Тъгите на България ". Премиерно ще бъдат изпълнени и 12 клавирни миниатюри, а също и дребна кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература - " Похвала за цар Симеон ", показват от библиотеката.

В състава на колегиум " Осанна " са артисти и инструменталисти от разнообразни националности и възрасти, които основават и извършват старинна и модерна духовна музика. Концертните стратегии на " Осанна " във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун, както и присъединяване на колегиума в празничните богослужения в базиликата " Свети Петър " във Ватикана през юни 2019 година, печелят ценителите с неповторими духовни прекарвания, напомнят от районната библиотека.
 
На концерта в Добрич " Осанна " ще бъде в състав: доктор Елица Христова - диригент и пианист, Георги Попов - композитор, баритон, Олга Цветкова - сопран, Боряна Терзиева - мецосопран, Борис-Михаил Попов - бас, цигулар. Началото на програмата е в  18:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР