Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които

...
Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които
Коментари Харесай

АЕЖ за „Труд“: Прекратяването на преференциалните условия не заплашва свободата на словото

Свободата на словото не допуска привилегии за избрани медии, които да се употребяват с преференциално отнасяне, от достъп до конференции, изявленията, до прилагане на държавни парцели против алегоричен наем, реклами, фондове и така нататък Това се акцентира в позиция на Асоциацията на европейските публицисти – България във връзка случая с вестник „ Труд “, представена от bTV.
Министерството на културата изиска от всекидневника на Петьо Блъсков да напусне офисите си, ситуирани в парцел на ведомството още през лятото. Вчера представители на МК с полиция запечатаха постройката поради неплатени с месеци сметки. Според издателя и пристигналите по-късно денем на място депутати от ГЕРБ, цялата акция е политическа вендета против вестника поради публицистичната му политика.
Журналистическата организация е направила свое изследване на проблема, съгласно което компанията наемател „ Южен кръст 2001 “ на два пъти се е пробвала да спре осъществяването на заповедта на регионалния шеф на София за освобождение на пространствата, само че настояванията са били отхвърлени от Административен съд – София град.
„ След първото определение следва ново искане за същото с претекста, че шефът на компанията се е самокарантинирал поради признаци на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, защото на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото събитие документи “, излиза наяве от позицията.

Това ли е принуда?
„ През последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали сходно привилегировано отношение, а когато то бъде прекъснато, нормално се прави опит това да се показа като принуда и да се показа като опасност за свободата на словото “, разясняват от АЕЖ-България. Според организацията прекратяването на „ по-благоприятни условия от страната или от дадена община “ „ не може да се преглежда като опасност за свободата на словото, а в противен случай, това е изискване за заслужено отнасяне на медийния бранш “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР