Свикнали сме да живеем в координатната система на мира и

...
Свикнали сме да живеем в координатната система на мира и
Коментари Харесай

Луиза Славкова: Свикнахме с координатната система на мира, липсват ни познания за войната

Свикнали сме да живеем в координатната система на мира и ни липсват знания за воденето на война , сподели пред БНР Луиза Славкова, създател и изпълнителен шеф на Фондация „ Софийска платформа “. Фондацията има самодейност, която предизвиква преподавателите да разискват войната в Украйна с учениците. 
„ Интересът на преподавателите е голям. За първи път ни се случва за такова събитие да се записват повече от 200 преподаватели и на самото събитие да вземат участие повече от 100 едновременно. Направихме поредност от три, четвърто ни следва. Това за мен е абсолютният сигнал, че нужда има . “

Въпросът за войната и мира е голям, чисто метафизичен, само че в същото време толкоз съответен сега , уточни Славкова.

„ По-възрастните преподаватели са били дейни 90-те години по време на югославските войни, в случай че приказваме за войни, които се случват на европейския континент . Военната експанзия на Русия в Грузия и в Крим остана малко настрана от фокуса на учителите. За първи път изцяло в медийното пространство чувството за непосредственост на войната, че тя е част от нашето всекидневие, ни се случва толкоз осезаемо едвам в този момент . “

От една страна учениците имат страхове и това е психически комплекс от тематики , по които учителите би трябвало да приказват с учениците, добави Луиза Славкова.

По думите ѝ учителят в час би трябвало да може да менажира сблъскването на разнообразни гледни точки , по тази причина са умения за ръководство на разговор и спор в час.

Тя открои някои посоки, по които вървят беседите с учителите.

„ Първото е кой-кой е в този спор . Защото този спор е сред Русия и Украйна, само че той има доста общо с интернационалния ред и това, че Русия не приема интернационално откритият ред след края на Студената война. Този комплекс от тематики – коя е Украйна, каква е украинската история, коя е днешна Русия, каква е връзката на сегашната военна експанзия с края на Съветския съюз.

Втората огромна тематика е хибридната война и дезинформацията . Как се прави разлика сред меродавен източник и качествена публицистика и всичко останало. Това е набор от пълномощия, които се упражняват с времето. За първи път слагаме толкоз огромен фокус върху сериозното мислене в учебно заведение. “

Децата интуитивно усещат, когато нещо не е наред, по тази причина напълно блокиране на тематиката е по-лошо, в сравнение с подхващането ѝ даже не в целокупност , счита Луиза Славкова. Според нея с децата над 14 години по тази тематика може да се работи напълно намерено и почтено.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР