Свидетелства на мигранти и организации, защитаващи правата им, сочат, че

...
Свидетелства на мигранти и организации, защитаващи правата им, сочат, че
Коментари Харесай

"Ел Паис": Гърция принуждава мигранти да връщат други мигранти в Турция

Свидетелства на мигранти и организации, защитаващи правата им, сочат, че гръцката полиция принуждава някои мигранти да ѝ оказват помощ във връщането на други мигранти в Турция по противозаконен път през р. Марица (в Гърция носеща името Еврос).

Това испанският в. " Ел Паис ", разговарял с потърпевши от тази процедура и с правозащитни организации. Голяма част от границата сред Гърция и Турция минава таман през реката, чиито покрайнини за военна зона; точно там стават връщанията, с лодки и други съдове. Освен нарушаване на човешките права, това е и нелегално секване на границата от самите гранични сили.

Затова, продължава изданието, огромна част от тези случаи са през нощта, все по-често - като се принуждават други мигранти, с цел да върнат те пристигналите на гръцка територия, съгласно пострадали, които за " Ел Паис " и гръцкото издание " Соломон ".

Получават нещо в подмяна

Жител на Орестиада, на шест километра от турската граница, изяснява, че самичък е виждал връщанията доста рано сутринта, защото е земеделец, и за него има изключение от възбраната за доближаване до региона. " Виждаш познати лица, на хора, които може да са ти съседи. И виждаш по какъв начин идват микробуси без регистрационни номера. Лесно е да се рацбере за какво са там. Мястото е малко, всички се познават, в случай че отидеш без номера, те задържат бързо. "

Тях обаче никой не ги задържа, тъй като всички знаят, че са на полицията, продължава " Ел Паис ". Вестникът приказва за 374 случая с нелегално връщане на общо 20 хиляди души сред 2017 и 2022 година, при които микробусите са желано средство, с което влезлите в Гърция да бъдат откарани до реката.
В тази конюнктура методът за секване с потребление на нелегално влезнали мигранти е относително нов. " Ел Паис " отбелязва, че в първия си отчет за връщанията през януари Националната комисия за човешките права уточни 20 от 50 регистрирани случая (или 40 на сто), в които " чужденци " са били виновни за " част от физическото прекачване ". В отчета се споделя още: " Според свидетелствата тези хора се допуска, че приказват арабски, турски, фарси, подари (афганистанската версия на фарси - бел. ред.), кюрдски (не се показва коя версия - бел. ред.) или урду ", цитира се документът.
Пред " Хюмън райтс уоч " мигрант на 18 години изяснява, че други двама - афганистанци на по 20 и 25 години - управлявали лодката, в която се намирал, под зоркия взор на гръцката полиция и споделили, че работят за нея; били определени, с цел да превеждат през реката и да не се окажат силите на реда забъркани.

 Полицаите против незаконните мигранти: незадоволително, необучени и без съоръжение Полицаите против незаконните мигранти: незадоволително, необучени и без съоръжение

В подмяна, съгласно някогашен пълководец в афганистанската войска, избягал от талибаните и също депортиран от Гърция, след три месеца " работа " мигрантите получават (спорез диалога му с един от тях) документ от три страници, с който могат да се движат свободно из страната и да потърсят билет за друга страна.

" Стандарт ", само че и " двойни сътрудници "

Макар методът да се употребява едвам от две години, той, съгласно Мрежата за наблюдаване на пограничното принуждение, която събира асоциации със свидетелства за нелегално държание на европейски сили за сигурност, се е трансформирал в " стандарт ". Мрежата почнала да получава информация за тези практики през 2020 година, споделя представителят на организацията Хоуп Баркър.

В следствие на европейски медии като " Гардиън ", " Шпигел " и " Монд " се приказва за случаи на мигранти, " работещи " за полицията в рабски условия. Един от тях, сириец, твърди, че го заплашили със затвор за трафик на хора, в случай че не склони да помогне. Така единственият му излаз се оказал да извърши " мръсната " работа за гръцката полиция. Друг споделя, че работел през зимата и даже без огромен поток откарвал до Турция 80-90 мигранти. След един или два часа работа го прибирали в килията, където бил арестуван.

 Един от забърканите в гибелта на 18-те мигранти избягал в Гърция Един от забърканите в гибелта на 18-те мигранти избягал в Гърция

Разказва се обаче и за други случаи: да вземем за пример за трима мигранти, от Сирия, платили на трафикант в Истанбул, който ги уверил, че на брега на реката ще ги чака различен сириец. Въпросният човек, наподобява, работи за гръцката полиция, макар че се допуска, че взе участие в трафика на мигранти. Той задължил тримата, също с насила и закани, да работят за гръцката полиция, преди да могат да продължат пътя си към Европа.

 За година гръцката гранична защита е задържала 1300 трафиканти на мигранти За година гръцката гранична защита е задържала 1300 трафиканти на мигранти
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР