Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий бележи началото

...
Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий бележи началото
Коментари Харесай

Почитаме Светите братя Кирил и Методий

Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с учебните тържества, които са били проведени на 11 май. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната, към този момент се празнува на 24 май.

За своята работа, която доста ще повлияе на културното развиване на славяните, свети свети Кирил и Методий са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи основаването на писмеността глаголица - първата писменост, която служи за книжовност на старославянския език.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език. Той придобива известност като църковнославянски език, само че избран от най-големите слависти като български език. Това оказва помощ за разпространение на християнството измежду ранносредновековните славяноезични нации.

Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 година с апостолическото обръщение Egregiae Virtutis, папа Йоан Павел II ги афишира за съпокровители на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници и почитатели Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР