Световното първенство по лека атлетика в Лондон ще се помни

...
Световното първенство по лека атлетика в Лондон ще се помни
Коментари Харесай

Злодей или герой - Гатлин има място в историята на атлетиката

Световното състезание по лека атлетика в Лондон ще се помни постоянно като последното съревнование на Юсейн Болт. Легендарният ямаец реши да постави завършек на кариерата си в британската столица, само че не можа да го направи по отговарящ метод – със златен орден.

Попречи му Джъстин Гатлин – индивидът, който ще бъде записан в историята като най-спорния първенец на 100 метра. В Лондон американецът трябваше да се бори освен с Юсейн Болт, само че и със себе си, бремето на 4-годишната възбрана, което носи към този момент дълго време, само че и с нападателно настроената аудитория.

На 35 години той го направи, добави златен орден на 100 метра, 12 години след първата си купа в Хелзинки. В историята няма различен спортист, който да завоюва в спринта в толкоз огромно разстояние на времето.

 След пет следващи сребърни медала и пет загуби от Болт, Гатлин най-сетне дочака своя миг.
© Reuters

След пет следващи сребърни медала и пет загуби от Болт, Гатлин най-сетне дочака своя миг.

За Гатлин е казано всичко – той изтърпя 4-годишна глоба за неразрешени стимуланти и все пак съумя да се върне на най-високото равнище по впечатляващ метод. Той е най-бързият мъж над 30 години, записвайки 9.74 сек. през 2015г.

Американецът дълго беше в сянката на Болт, като пет пъти подред беше със сребърния орден, на стълбичката до великия ямаец. Той не съумя да го победи на международните шампионати в Москва и Пекин, както и на Игрите в Рио преди година.

Бягане, което промени историята

Победата на Гатлин надали ще промени мнениеот на хората за него. Американецът постоянно ще си остане с това голямо черно в своята биография, белязало кариерата му.

Мнозина обаче се запитаха дали Гатлин е толкоз отричан, тъй като реши да се върне на пистата или тъй като се осмели да се състезава против Болт.

" Нека не забравяме, че в леката атлетика в никакъв случай нещата не са черни или бели. За доста хора беше необичайно по какъв начин Гатлин се върна и стартира да дава по-добри резултати, в сравнение с когато беше млад. Но някои помнят и по какъв начин Болт внезапно смъкна най-хубавото си достижение от 10.03 до 9.69 сек, с цел да завоюва на Игрите в Пекин ", напомня ESPN.

Независимо дали ще продължи да бъде освиркван и непрекъснато обсъждан като неподобаващ първенец, Гатлин към този момент си заслужи място в историята.

Американецът е първият спринтьор, който съумя да нанесе загуба на Юсейн Болт от 2008 година насам. От Пекин Светкавицата не завоюва един единствен финл и това беше поради дисквалификацията му в Дегу 2011 година

" Аз желая да послужвам като образец на другите спортисти. Да въодушевявам младите, които са позволили неточности, че могат да се върнат, да поемат по верния път. Работих доста, с цел да печеля златния орден и не желая някои хора да го умаловажават ", сподели новият първенец в 100-те метра.

Всички против Гатлин

Повече от 60 хиляди фенове на Олимпийския стадион в Лондон и милиони пред екраните чакаха поредна купа за Юсейн Болт. Светкавицата, който от 2008 година насам си извоюва статута на несломим още веднъж беше любимец.

Фактът, че любимецът на всички, героят който промени атлетиката се състезаваше още веднъж против неприятното момче Гатлин, настрои публиката против американеца.

Освиркванията в Лондон обаче надалеч не бяха първия акт против 35-годишния спринтьор. В седмицата преди стартовете вярата на Америка беше подложен на пресечен огън освен от непознати, само че и от свои.

" Това надалеч не е съвършеният сюжет. Не мога да величая човек, който два пъти е бил наказван, а след това идва и печели. Правилата обаче му го разрешават ", сподели след надпреварата президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу.

Болт като Али и Джордан

" Знаете ли какво е общото сред Мохамед Али, Майкъл Джордан и Юсейн Болт? И тримата останаха прекомерно дълго ", това написа ESPN часове след историческото тичане на 100 метра.


© LAP.bg

" Не скърбя, че не се отхвърлих след успеха Рио ", сподели Светкавицата.

В последните години Болт беше обсъждан не просто като един от най-великите спортисти, само че и като емблема на спорта, достигаща по мащаб Али и Джордан.

" Най-великият боксьор беше нокаутиран в последния си мач, а след шестте трофеи с " Чикаго булс ", Джордан неизвестно за какво реши да играе в " Уизърдс ". Същото е при Болт – той трябваше да се откаже след Рио, тогава когато докосваше безсмъртието ".

Светкавицата обаче не съжали за решението си, само че още един път подсети, че връщане обратно няма.

" Не скърбя, че не се отхвърлих след успеха Рио. Отдавна бях решил, че ще се състезавам още една година, направих всичко допустимо да завърша с победа и естествено, съм отчаян от третото място. Няма късмет да преразгледам решението си да се откажа. Резултатът не играе роля в това решение ", разяснява Болт.

А най-после, както прилича на огромен първенец, Светкавицата отбрани своя противник: " Той не заслужава тези освирквания. Това, което се случва не е хубаво за спорта ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР