Световното първенство по футбол за жени набира все по-голяма популярност

...
Световното първенство по футбол за жени набира все по-голяма популярност
Коментари Харесай

Светът отново става футбол за месец

Световното състезание по футбол за дами набира все по-голяма известност след всяко свое издание. Една от аргументите е стремглавото развиване на женския футбол в международен мащаб.
 Алиша Леман, Алекс Морган и кои са най-популярните футболистки в обществените мрежи преди Световното състезание по футбол за дами
5-те най-секси футболистки на международното за дами

Милиони въздишат по тях

Утре, 20 юли, ще бъде обещано началото на Мондиала, който ще приключи тъкмо месец по-късно на 20 август, като домакини ще бъдат две страни - Австралия и Нова Зеландия. Интересното е, че за първи път в историята на международното състезание по футбол за дами присъединяване в шампионата ще вземат 32 тима по сходство на мъжкия Мондиал.

И това си е сериозен прогрес, тъй като шампионатът за дами бе основан през 1991 година, като тогава участваха едвам 12 тима. През 1999 година те бяха увеличени на 16, а през 2015 година, когато хазаин бе Канада, тимовете станаха 24.

Всичко това значи, че тази година международното състезание по футбол за дами ще се състои от осем групи по четири тима в група, като началото ще бъде обещано на следващия ден с мача сред Нова Зеландия и Норвегия.

Дебютантите

Цели осем национални тима ще се състезават за първи път на Мондиал. Това са тимовете на Хаити, Мароко, Панама, Филипините, Португалия, Република Ирландия, Виетнам и Замбия.

Ако би трябвало да се доверяваме на историята, възможностите на тези тимове да преминат груповата фаза са минимални. Просто тъй като през последните 20 години едвам три тима от общо 17, които са дебютирали на Мондиала, са съумели да прескочат групите.

Цели 11 от тези 17 тима пък даже не са съумели да отбележат гол в първите си три мача на международно състезание.

Фаворитите

Дори хората, които не гледат кой знае какъв брой женски футбол, най-вероятно са чували, че тимът на Съединени американски щати е измежду най-хубавите. Не е инцидентен и фактът, че точно те имат най-вече извоювани трофеи от международни шампионати - четири.

След тях се подреждат Германия с две и Норвегия и Япония с по една. Именно германките са измежду любимците за продобиване, като картинката се добавя от тимовете на Англия и Испания . Не бива обаче да бъдат подценявани и отборите на Швеция и домакините от Австралия .

Звездните играчи

Едва ли има състезател, който да не желае да завоюва Златната обувка на Мондиал. Но с цел да се случи това, би трябвало да означи и най-вече голове в шампионата.

Преди началото на международното състезание огромният любимец на букмейкърите за този приз е Алекс Морган от тима на Съединени американски щати. След нея най-големи шансове се дават на София Смит (САЩ), Рейчъл Дейли (Англия), Сам Кър (Автралия) и Алекс Поп (Германия).

Тук е забавно да споменем, че най-младият състезател, получавал Златната обувка на Мондиал, е бразилката Марта. През 2007 година на международното състезание в Китай тя бе на 21 години, когато блесна над всички.

Най-възрастният притежател на премията пък е Меган Рапино, която бе на 34 години, когато я завоюва на Мондиал 2019 във Франция. Настоящото международно ще бъде и последно в кариерата на Рапино.

Мишел Ейкърс от Съединени американски щати досега държи върха за най-вече маркирани голове на международно състезание. Тя означи цели 10 през 1991 година, като нито един състезател от този момент не е съумял да вкара повече от седем попадения.
 Меган Рапино и решението ѝ да се откаже от професионалния футбол
Женският футбол остава без една от огромните си звезди

Този миг е неминуем

Всички мачове от международното състезание по футбол за дами в Австралия и Нова Зеландия могат да бъдат гледани в приложението FIFA+. Част от тях ще бъдат предавани и в ефира на Българска национална телевизия 3 И Българска национална телевизия 2.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР