Поклонническа група от Православната църква на Украйна, на връщане от

...
Поклонническа група от Православната църква на Украйна, на връщане от
Коментари Харесай

Поклонническа група от Православната църква на Украйна посети Църногорския манастир

Поклонническа група от Православната черква на Украйна, на връщане от поклонение в Гърция (Солун, Метеора, към Атон, Корфу), посети Църногорския манастир „ Св. св. Козма и Дамян “, заяви hristianstvo.bg.

Украинските вярващи (50 души) бяха съпровождани от свещениците: прот. Василий Рудницки, заместник-председател на Синодалния поклоннически център на ПЦУ; прот. Дмитрий Шора и прот. Владимир Солодчук от Черновицка епархия; прот. Юрий Стойко от Ровенска епархия и прот. Роман Мизюк от Ивано-Франковската епархия на ПЦУ.

В светата обител поклонниците бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор, който ги срещна с историята и светините на манастира.

След това всички дружно – в съслужение на клириците на БПЦ и ПЦУ – отслужиха дружно молебен канон пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „ Всецарица “. В края на богослужебното последование архим. Никанор още един път поздрави гостите с установяването на евхаристийно общение сред двете сестрински православни църкви, като им описа за 73-годишната схизма и дългия и бодлив път, извървян от Българската Екзархия до приемането на томоса за автокефалия от Вселенския патриарх през 1945 година

От името на поклонническата група прот. Василий Рудницки благодари на домакина за топлото посрещане и му подари копие на чудотворната икона на Божията Майка „ Одигитрия–Дорогобужская “, както и флаконче с благоуханно миро от мироточивата икона от храма на светите Борис и Глеб в с. Шклин, Волинска област.

Още преди войната в Украйна няколко икони в този храм стартират да мироточат по време на четенето на акатиста на Пресвета Богородица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР