Световно първенство по футбол в Катар ще бъде запомнено като

...
Световно първенство по футбол в Катар ще бъде запомнено като
Коментари Харесай

Политически оттенъци на Световното първенство по футбол в Катар

Световно състезание по футбол в Катар ще бъде запомнено като най-скъпото до момента, надминавайки повече от 10 пъти средствата, отделени за предходни издания на Мондиала. Освен с колосалните вложения, тазгодишната международна купа се отличи и с множеството политически кавги, които стартират още през 2010 година, когато Катар печели семейството на шампионата, и не престават и до през днешния ден в хода на Мондиала.

Хиляди служащи са умряли при подготовката за шампионата

За да успее да одобри елита на международния футбол, в последните 10 години Катар разви голяма строителна акция, като единствено инфраструктурните планове до момента надвишават 200 милиарда $, съгласно генералния секретар на организационния комитет на шампионата Хасан Ал Тауади. Освен с няколко стадиона, емирството се снабди с метро, интернационално летище, построи към 100 хотела, нови пътища и тематични паркове.



Банер срещу Катар 2022; " Хиляди починали служащи, опустошаване на околната среда. Катар 22, международен срам “

Огромните човешки загуби обаче надскачат колосалните вложения. Според информация на " Гардиън " от предходната година към 6500 служащи от Непал, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и Индия са изгубили живота си в градежи в Катар по отношение на подготовката за Мондила. Екстремните климатични условия в пустинята в допълнение на тежката работна атмосфера са посочвани като основни фактори за смъртните случаи.

" Враждебните сили " в Иран

Бурните публични процеси в Иран се придвижиха и на Световното състезание по футбол в Катар. Преди повече от 2 месеца в Ислямската република започнаха всеобщи митинги след гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция в Техеран за погрешно носене на хиджаб. Според правозащитници по време на демонстрациите са били убити минимум 448 души, измежду които 60 деца. Задържаните са над 18 хиляди души.



СНИМКИ: БГНЕС

По време на първия мач на иранския народен тим по футбол нито спортистите, нито почитателите пяха химна на страната, а от трибуните се чуваха освирквания по време на късата гала преди срещата. Във вторник Ислямската република отпадна от Мондиала след срещата със Съединени американски щати, приключила 0:1. Този мач припомня за напрежението сред двата тима от единствената им предходна среща на Мондиала през 1998 година във Франция. И в случай че тогава връзките сред страните са били обтегнати, то в този момент връзката сред Иран и Съединени американски щати е пагубна. Техеран твърди, че Вашингтон стои зад всеобщите митинги в Иран. Освен това Ислямската република развива своята нуклеарна стратегия и доставя военни дронове на Русия за нападенията над Украйна. Отпадането на Иран от Мондиала беше приветствано от съперниците на властта в Техеран. Според тях тимът по футбол е директно зависещ на ръководещите.

В сряда иранските сили за сигурност гръмнаха 27-годишния Мехран Самак - стачкуващ, който е чествал отпадането на националния тим. Той е бил прострелян смъртоносно в главата, до момента в който е натискал клаксона на автомобила си в северния ирански град Бандар Азали.

Държавните медии пък упрекнаха " враждебни сили " във и отвън Иран, че незаслужено са оказали напън върху футболистите от националния тим, който имаше действителни шансове да се класира за осминафиналите, откакто победи с 2:0 Уелс във втория си мач от груповата фаза.

Закритите усти

Друг огромен политически скандал на Световното състезание по футбол породи по отношение на акцията " One love ". Националните тимове на Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия дадоха поръчка, че капитаните на техните национални тимове ще носят специфични капитански ленти с цветовете на дъгата в символ на митинг против дискриминирането на ЛГБТ общността. Проблемът с погазването на човешките права е изключително застъпен в Катар, където хомосексуалността е противозаконна.

В опит да понижи напрежението със страната хазаин от ФИФА заплашиха капитаните, които имаха желание да носят лентите на " One love ", че ще получат жълт картон още при започване на мачовете. Освен това футболните федерации на съответните страни бяха заплашвани с парични наказания.

В отговор на решението на ФИФА немските национали закриха устите си с ръце преди мача с Япония.

" Това, че ни лишавате от лентата е същото, като да ни лишавате от гласа ни. Стоим зад позицията си ", беше реакцията на немската футболна федерация.

ФИФА въпреки всичко се опита да удовлетвори и желанието на европейските тимове, борещи се против разделянето, като позволи потреблението на сини капитански ленти с надпис " Без дискриминация ".

Швейцария против Сърбия - мотив за ново напрежение

Утре следва основна среща сред тимовете на Швейцария и Сърбия, от която ще зависи класирането на осминафиналите. Този конфликт обаче припомня за политическо напрежение от предходното Световно състезание в Русия. Преди 4 години двете страни още веднъж бяха в една група. Тогава Швейцария надви над Сърбия с 2 на 1, само че не резултатът беше най-интересен.

Голмайсторите за алпийската страна в този мач Гранит Джака и Джердан Шакири отпразнуваха попаденията си, като направиха знак на двуглав орел с ръце - албански националистически знак. Техните дейности бяха възприети като провокация против националния тим на Сърбия и неговите почитатели по отношение на независимостта на Косово.

Джака е роден в семейство на албанци, като брат му Толант играе за тима на Тирана, Шакири пък е родом от Косово, също от албански генезис.

Тогава избухна огромен скандал, а ФИФА санкции швейцарските играчи. И двамата обаче не престават да са част от тима на Швейцария.

" Тук няма история сред двата тима - ние сме Швейцария, те са Сърбия. Дошли сме тук да играем футбол, това е ", разяснява Джака.

Напрежението по тематиката Косово в допълнение се повиши през миналите седмици. ФИФА санкции Сърбия, откакто в съблекалнята на западната ни съседка беше намерено знаме, в което към територията на Сърбия е включено и Косово. По случая от Световната футболна централа започнаха дисциплинарна процедура против федерацията на Белград.

Автор: стажант-репортер Петър Желев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР