Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена

...
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена
Коментари Харесай

Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт

Световно име в интерпретацията на Моцартовото завещание, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна . В нейно осъществяване дружно с оркестър Кантус Фирмус с диригент Ивайло Кринчев ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър № 13 в до мажор от Моцарт.

Ден преди да тръгне за България, Башкирова показа голямото въздействие, което е оказал върху нейното изпълнителско израстване починалият й татко - именитият пианист и музикален възпитател Дмитрий Башкиров:

“Като преподавател татко ми беше непоколебим и обективен. Той беше доста буен преподавател - малко са педагозите, които преподават с такава пристрастеност, и той я предаваше на своите възпитаници. Разбира се, и аз съм измежду тях. Беше необикновено учене. От него всички ние се научихме на обич и на горене в музиката. ”
Дмитрий Башкиров (1931–2021) е добре прочут на варненските ценители. В своите последни педагогичен години, в които продължаваше да преподава с сила и посветеност, той водеше майсторски клас по пиано в границите на Лятната академия на Международния музикален фестивал “Варненско лято ”. Но неговата диря в българското изпълнителско изкуство е доста по-ярка. Негови възпитаници през годините от московския му интервал са Веселин Станев и Марина Капацинская, а от испанския му интервал - Пламена Мангова и Виктория Василенко. В Испания Башкиров дълги години е учител във Висшето музикално учебно заведение „ Кралица София “ в Мадрид още от основаването на консерваторията през 1991 година Води и десетки майсторски класове в Париж, Залцбург, Виена, Хелзинки, Атина, Съединени американски щати и оставя след себе си школувани музиканти от най-голям клас, които в този момент шестват по подиумите на Европа и света.

В дните на Европейския музикален фестивал Варна публиката в морския град ще има удоволствието да се срещне с изкуството и на още една от най-успешните ученички на Башкиров - българската пианистка със международна кариера Пламена Мангова в камерен концерт на 6 април в Градската художествена изложба.

Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана съветска музикална фамилия, обхващаща няколко генерации. Тя е щерка и заслужен правоприемник на именития клавирен възпитател Дмитрий Башкиров. Започва образованието си в класа на своя татко в Москва. През 1978 година към този момент е в Париж, където емигрира дружно с първия си брачен партньор - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с който се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 година се открива в Берлин с сегашния си брачен партньор - фамозния пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се показва освен като ослепителен солист, тя е и одобрен корепетитор и ансамблов реализатор. Има емфатичен размах като музикален продуцент с изразен усет към предлагането на музикални прекарвания от най-голям клас. Артистичен основател и шеф е на Йерусалимския интернационален фестивал за камерна музика, учреден през 1998 година Фестивалът се организира всяка година през септември и е значима част от културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от целия свят. От 2012 година годишно през април в Берлин провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски конгреси - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „ Джордже Енеску “ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и „ Бетовенфест “ в Бон. Създадените от нея стратегии са документирани в многочислени записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните артисти на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко, Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 година получава премията на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „ Бен-Гурион “ в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация „ Феликс Менделсон-Бартолди “ в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лева Могат да се купят от Билетния център и уеб страницата на Фестивалния и конгресен център.

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се провежда от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата поддръжка на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято ”. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион ” и “Topola Skies Golf & SPA Resort ”, строителна компания “Комфорт ”, “Солвей Соди ”, “Логос ” - недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР