Световният шампион в спринта на 110 м с препятствия от

...
Световният шампион в спринта на 110 м с препятствия от
Коментари Харесай

Отново допинг скандал в руската лека атлетика

Световният първенец в спринта на 110 м с трудности от 2015 година Сергей Шубенков е застрашен от 4-годишна дисквалификация след позитивен тест за неразрешени в спорта вещества, оповестиха съветските медии. В тестът на 30-годишния руски лекоатлет е имало съществуване над допустимите граници на диуретика фуросемид, който е неразрешен, защото помага за прикриване и по-бързо изхвърляне от организма на допингиращи препарати.

В рамките на наказването на съветската лека атлетика за присъединяване в огромни шампионати Шубенков бе един от малцината руснаци, допускани до интернационалните шампионати под безпристрастен байрак след специфичен антидопингов мониторинг и преднамерено позволение от Световната атлетика (СА). 

Според news.ru персонално съветският състезателен министър Олег Матицин е пътувал до подготвителната база на Шубенков в Барнаул, Сибирски федерален окръг, с цел да се заеме персонално със случая, който заплашва да се трансформира в нов допингскандал и мотив за още наказания против съветския спорт.

Самият Шубенков назова информациите за позитивната проба " клюка ", но призна, че е получил писмо от самостоятелното Звено за чиста атлетика (AIU), като добави, че сега няма наложени забрани и тренира в естествен режим.

" Наистина се разсъниха прочут. През цялата си кариера не съм употребявал неразрешени субстанции за подготовка, в никакъв случай не съм мамил. Неведнъж съм казвал отношението си към допинга и то не се е трансформирало. Цялата информация, че съм употребявал фуросемид и той е открит в тестът ми - това е нагла клюка, измислена от анонимен " източник ". Такова нещо в никакъв случай не е имало. Наистина дойде писмо от AIU. То изобщо не е за фуросемид. Но да разгадавам елементи от това поверително писмо не мога, зааради юридически съображения. Просто обръщам внимание на това, че не съм подложен на никакви ограничавания и упражнявам в нормален режим ", написа хърделистът на профила си в " Инстаграм ".

Треньорът на 30-годишния спортист - Сергей Клевцов, сподели, че информацията за позитивен допингтест на Шубенков " не дава отговор на истината ". А AIU разгласи, че няма прави обществени изказвания по обстановката с Шубенков, до момента в който няма публично решение.

Освен международната купа от Пекин`15, Сергей Шубенков има и два сребърни медала на шампионати на планетата - в Лондон`17 и Доха`19. Печелил е европейските трофеи през 2012 и 2014 година, а през 2018-а стана втори на континенталния шампионат. Той не взе участие на олимпийските игри в Рио`16, тъй като съветският олимпийски комитет бе осъден от МОК да не изпраща свои спортисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР