Световният шампион Кале Рованпера (Тойота) спечели първата си победа за

...
Световният шампион Кале Рованпера (Тойота) спечели първата си победа за
Коментари Харесай

Рованпера с втора поредна победа в рали „Португалия”

Световният първенец Кале Рованпера (Тойота) завоюва първата си победа за сезон 2023 в Световния рали шампионат (WRC), откакто приключи първи в рали „ Португалия ”, 5-и кръг за сезона. Това е втора поредна победа на Кале в Португалия и първата му победа от рали „ Нова Зеландия ” предходната година – надпреварата, в което той стана международен първенец.

Рованпера излезе отпред в петък и приключи първия ден с задатък от 10,8 секунди пред Дани Сордо (Хюндай). В събота сутринта обаче Рованпера завоюва и трите стадия до обедната сервизна зона и съумя да усили задатъка си пред Сордо на над 52 секунди. Оттук до края на конкуренцията Кале управлява темпото си и разликата със своите преследвачи като на финала той завоюва деветата си победа в WRC с преднина от 54,7 секунди пред Сордо. Кале завоюва и пауърстейджа и добави още 5 точки към 25-те за първото място в надпреварата.

Сордо записа 7-и подиум в Португали, като изпревари с съвсем половин минута съотборника си Есапека Лапи, който пък се качи за втори следващ път на подиума в последните две ралита.
 Дани Сордо сподели специфична каска в чест на Крейг Брийн Дани Сордо сподели специфична каска в чест на Крейг Брийн
Големият любимец на Хюндай Тиери Нювил остана пети на финала, защото през днешния ден сутринта получи щета в турбото и изкара последните 4 прави с доста ниска скорост, като слезе от 3-о на 5-о място. Това спести на Хюндай потреблението на заповеди от бокса, които трябваше да обезпечат второто място на белгиеца.

След пет надпревари Рованпера се върна на върха на класирането с задатък от 17 точки пред Танак, който приключи 4-и в Португалия, а на 29 от международния първенец са Елфин Еванс, който отпадна в Португалия и Себастиен Ожие, който пропусна това съревнование. На 1 точка зад тях е Нювил, който има 68.

В WRC2 трагичната борба беше извоювана от Гас Грийнсмит, който победи с 1,2 секунди Оливър Солберг, като Оливър имаше задатък от над 35 секунди в края а вчерашния ден, само че беше осъден с 1 минути. Така той започва деня втори, на съвсем 25 секунди зад Гас, като съумя да понижи изоставането си на 8,7 секунди преди последната права, а Грийнсмит имаше щета в сервото, поради която постоянно изоставаше от Оливър. На финала обаче Гас съумя да вземе втората си победа за сезона след първото място в Мексико.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР