Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите

...
Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите
Коментари Харесай

Световният печат: Сенегал спечели Купата на африканските нации, извънредно положение в Отава, Австралия отваря границите си

Световният щемпел е авторска графа на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите вести в едни от най-известните и влиятелни международни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от интернационалната сцена.
CNN: Сенегал завоюва за първи път Купата на африканските народи
Звездата на Ливърпул Садио Мане донесе на Сенегал първа купа от Купата на африканските народи.

 Световният щемпел

Садио Мане навакса пропуснатата дузпа през първото полувреме, като осъществя победния удар при дузпите, а Сенегал победи Египет, с цел да завоюва първата си купа от Купата на африканските народи тази нощ.

Двете страни бяха приключили наедно 0:0 след продълженията на финала, само че звездата на Ливърпул Мане резервира самообладание при дузпите, които неговият тим завоюва с 4:2.

Мане пропиля шанса да изведе Сенегал напред в седмата минута на срещата в Яунде, когато дузпата му беше избавена от вратаря на Египет Мохамед Абу Габал.

Президентът на Сенегал Маки Сал разгласи днешния ден за формален празник в чест на триумфа. Сал, който трябваше да посети Коморските острови в края на пътуването си, включващо Египет и Етиопия, анулира последния стадий, с цел да посрещне триумфиращите „лъвове“ при завръщането им в Дакар през днешния ден.

След две предходни загуби на финала през 2002 година и 2019 година Сенегал най-сетне завоюва първата си купа от Купата на Африканските народи. „Лъвовете“ ще бъдат наградени от Сал във вторник в президентския замък в Дакар.
Военновъздушни сили: В Отава оповестиха изключително състояние поради митингите
Администрацията на Отава разгласи изключително състояние в града поради митингите на водачи на камиони против рестриктивните мерки за ковид, заяви телевизионният канал CBC.

 Световният щемпел

„Обявяването на изключително състояние отразява сериозната заплаха и опасност за сигурността на жителите на града, която съставляват продължаващите демонстрации, и акцентира нуждата от поддръжка от страна на други юрисдикции и равнища на управление“, се споделя в изказване на кмета на града Джим Уотсън.

По-рано кметът съобщи, че управляващите и полицията на Отава към този момент не управляват обстановката с митинга. На 5 февруари началникът на полицията Питър Слоли също призна, че не е разполагал с задоволително служители на реда, с цел да спре демонстрацията. Според чиновници на правоприлагащите органи броят на протестиращите е достигнал 5000 души в събота, когато локални поданици и жители, пристигнали от други градове, са се включили към митинга в почивния си ден.

Протестиращите упорстват федералните и районните управляващи да анулират всички ограничавания, свързани с пандемията. Министър-председателят Джъстин Трюдо и фамилията му напуснаха столичната резиденция на 29 януари от съображения за сигурност, а в понеделник той съобщи, че се е заразил с ковид. Той съобщи, че няма да стартира диалози с протестиращите в Отава, определяйки ги като „ нищожно малцинство ”.
AFP:Австралия отваря границите си за туристи на 21 февруари
Австралия ще отвори още веднъж границите си за изцяло имунизирани туристи от 21 февруари, разгласи министър-председателят Скот Морисън, поставяйки завършек на някои от най-строгите и дългогодишни ограничавания за пътешестване при пандемия в света.

 Световният щемпел

„Изминаха съвсем две години, откогато взехме решение да затворим границите на Австралия“, съобщи Морисън след съвещание на кабинета по национална сигурност.

„Ако сте с две дози ваксини, чакаме с неспокойствие да ви посрещнем още веднъж в Австралия“.

Границите на Австралия се затвориха през март 2020 година, с цел да се защищити островният континент от надигащата се пандемия.

През по-голямата част от времето от този момент насам на австралийците е неразрешено да напущат страната, а единствено на малко на брой беше предоставено правото за влизане.

Правилата разделиха фамилии, засегнаха огромната туристическа промишленост на страната и предизвикваха от време на време остри диспути за статута на Австралия като съвременна, отворена и насочена към света страна.

Малко по малко разпоредбите бяха облекчени за австралийците, дълготрайно пребиваващите и студентите.

С последното решение ще бъдат отстранени съвсем всички останали ограничавания.

То идва, откакто дългогодишната политика на страната „Ковид-нула“ беше изоставена, а тогавашната блестяща система за следене на инфектираните се срина под натиска на вълната от случаи с Омикрон.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР