Световният пазар на смартфоните през второто тримесечие на 2023 г.

...
Световният пазар на смартфоните през второто тримесечие на 2023 г.
Коментари Харесай

Пазарът на смартфоните със сигнали за възстановяване

Световният пазар на смарт телефоните през второто тримесечие на 2023 година понижа с 11% по отношение на същия интервал на 2022 година, само че стартира да показва признаци на възобновяване. Това оповестиха от изследователската компания Canalys.

„ Пазарът на смарт телефоните демонстрира първите сигнали за възобновяване след шест поредни тримесечия на спад от 2022 година “ — сподели анализаторът на Canalys Ле Ксуан Чиу (Le Xuan Chiew).

Според думите му, запасите на производителите на устройства са почнали да се свиват, което значи, че фирмите разпродават устройствата, с цел да създадат място за новите модели. Доставчиците не престават да влагат в производството и да имат директно наличие на разрастващи се пазари като Югоизточна Азия и Индия, сподели специалистът и добави, че точно на тези пазари се чака възобновяване на търсенето.

Samsung остава водач на пазара на смарт телефоните през второто тримесечие на 2023 година с 21% дял. Apple е на второ място със 17% дял, до момента в който Xiaomi е на трето място (13%). Следват китайските марки Oppo и Vivo с индикатори надлежно от 10% и 8%.

Според откривателите, етапа на бърз напредък на международния пазар на смарт телефоните е дефинитивно и окончателно завършила: потребителите купуват нови устройства все по-малко и обновеният пазар на джаджите изтегля част от продажбите в междинния и по-ниския ценови диапазон. Пазарните разтърсвания не засегнаха премиум-сегмента на смарт телефоните (с ценови индикатори от $600) — за разлика от цялостния пазар през миналото тримесечие, който показва напредък и способства за най-значимия принос към общите световни продажби на смарт телефони. Повече от един на всеки пет продадени смарт телефона принадлежи към премиум-сегмента.

Apple сполучливо се възползва от тази вълна на „ премиумизиране “, като реализира рекордни дялове на няколко нови пазара, които нормално не се смятат от нея като съществени. Пример за това е Индия, където премиум-сегментът е повишен с 50% през второто тримесечие на 2023 година по отношение на същия интервал на 2022 година

„ В сегашната пазарна среда производителите би трябвало да извърнат повече внимание на отличителните особености в своите артикули, защото скоростта и мащабът на възобновяване на пазара варират доста “ — сподели анализаторът на Canalys Тоби Жу (Toby Zhu). „ Жизненоважно за производителите на смарт телефони е да останат гъвкави, с цел да отговорят на новите пазарни сигнали и да разпределят ресурсите си дейно. Въпреки несигурността в потребителското търсене, доставчиците към момента се нуждаят от някои краткосрочни благоприятни условия, пробвайки се да запазят тактиката си на високо равнище. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР