Световният номер 2 Рафаел Надал продължи с тоталната си доминация

...
Световният номер 2 Рафаел Надал продължи с тоталната си доминация
Коментари Харесай

Надал няма равен на клей, триумфира за 12-ти път на “Ролан Гарос“

Световният номер 2 Рафаел Надал продължи с тоталната си доминация на Ролан Гарос и завоюва рекордна 12-та купа от шампионата, откакто победи австриеца Доминик Тийм с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 във финала на конкуренцията.

Надал и Тийм се изправиха един против различен в решаващия мач за купата от Откритото състезание на Франция за втора поредна година, като испанецът още веднъж победи, въпреки и този път да даде сет на съперника си. Заради непостоянното време в Париж Тийм нямаше опция да почива преди финала, само че все пак стартира въодушевено днешния мач и пръв стигна до пробив, с цел да поведе с 3-2. Надал реагира като жилнат и подвигна равнището си на игра, взимайки четири следващи гейма, с цел да вземе първата част. Във втория сет и двамата тенисисти сервираха доста мощно и не се стигна до нито една опция за пробив до 12-ия гейм, когато Тийм взе подаването на противника си и изравни сетовете.

Рафа още веднъж отговори на предизвикването и тотално надигра противника си в третия сет, пробивайки го три пъти за крайното 6-1. Силите на Тийм като че ли започнаха да свършват и Надал контролираше събитията и в четвъртата част, в която съумя още веднъж да се наложи с 6-1 и да затвори мача след тъкмо три часа игра. Левичарят от Майорка приключи дуела с 38 печеливши удара и 31 непредизвикани неточности, до момента в който противникът му бе с огледална статистика - 31 уинъра и 38 неточности.

Това бе рекордна 12-та купа за Надал от Ролан Гарос и общо 18-та от Големия шлем, като той се приближи на два триумфа от рекордьора Роджър Федерер. Тийм от своя страна загуби и втория си край в шампионати от огромната четворка.

Развитието на финала Рафаел Надал - Доминик Тийм: 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

Четвърти сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:1

Рафаел Надал се измъкна при започване на четвъртия гейм. Испанецът стартира мощно и поведе с 30:0, само че Тийм съумя да завоюва идващите три точки и стигна до опция за пробив при 40:30. Надал пласира добър сервис, с което изравни резултата, а по-късно завоюва идващите две разигрвания, като по този метод и гейма – 1:0.

Рафаел Надал направи бърз пробив в четвъртия сет и поведе с 2:0 гейма. Надал поведе с 30:0, а по-късно получи две благоприятни условия да пробие подаването на противника – 40:15. Испанецът се възползва още от първия си късмет.

В третия гейм Надал отрази две благоприятни условия за пробив, които се откриха пред неговия противник. И в двата случая испанецът показва доста солидер сервис, а Тийм не съумя да реагира.

В четвъртия гейм Надал имаше три благоприятни условия за пробив, само че и трите бяха отразени от Тийм. Австриецът пласира три доста качествени сервиса, с които изкара Надал от корта и изравни резултата. След това Тийм направи сполучлива офанзива на мрежата и получи опция да завоюва гейма. Надал изкара топката в навън и геймът бе извоюван от Тийм – 1:3.

Рафаел Надал завоюва без усложнения своето подаване и поведе с 4:1.

Шестият гейм в сета бе извънредно динамичен. Тийм владееше ситуацията до 40:30, само че не съумя бързо да затвори сета. Стигна се до скри мачбол за Надал, който австриецът съумя да отрази. При втората опция, която се откри Надал бе праволинеен и реализира втори пробив за 5:1.

Рафаел Надал поведе с 40:0, само че Тийм отрази първите два мачбола, които се откриха пред испанеца. Все отново австриецът изкара топката в навън в идващото разиграване и Надал за 12-ти път победи на "Ролан Гарос ".

Трети сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:1

Ранен пробив на Рафаел Надал. Испанецът се възползва от спада в представянето на Тийм и го проби на 0 още в първия гейм на третия сет, като по този метод поведе с 1:0. Убедителен гейм за Надал, който сподели разнообразна игра. При 40:0 Надал направи сполучлива офанзива на мрежата и затвърди пробива - 2:0.

В третия гейм Надал още веднъж имаха превъзходство над своя противник и поведе с 40:0. Тийм направи сполучлива офанзива на мрежата и отрази първия брекпойнт – 15:40. След това австриецът опитва нова офанзива на мрежата, само че топката се удари във филето на мрежата, което улесни Надал и с печеливш удар по правата той реализира втори пробив в сета и поведе с 3:0.

Надал записа нов отличен гейм на 0 и по този метод поведе с 4:0 гейма в третия сет. В четвъртия сет след изиграването на първите четири гейма Надал е спечелил 16 точки, а противникът му единствено една.

Доминик Тийм откри правилен път в играта си и завоюва първи гейм в третия сет, като по този метод понижи изоставането си на 1:4.

Надал е праволинеен! Със страховит удар по диагонала приключи шестия гейм в третия сет, с което поведе с 5:1.

Рафаел Надал реализира трети пробив в третия сет и по този метод го завоюва с 6:1. Надал поведе с 30:0, само че Тийм изравни 30:30. След това испанецът получи сетбол, който незабавно осъществя с отличен удар по диагонала, с който не остави опция за отговор на своя противник.

Втори сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 5:7

Доминик Тийм бе безапелационен в първия гейм от втория сет и поведе с 1:0. Надал бе повече от безапелационен в своето подаване и завоюва на 0, като по този метод изравни резултата - 1:1. Доминик Тийм показва солидна игра в своя сервис гейм, само че срещна известни затруднени. Австриецът въпреки всичко съумя да се наложи и завоюва гейма със страховит печеливш удар по диагонала - 2:1. Надал още веднъж не остави никакви шансове на Тийм, завоюва гейма на 0 и изравни резултата – 2:2. Тийм нямаше проблеми при подаването си и поведе с 3:2 гейма. Надал в трети следващ гейм не остави никакви шансове на Тийм. Испанецът не даде точка на своя противник и изравни резултата - 3:3. Двамата тенисисти не престават да не бъркат, а Тийм поведе с 4:3 гейма. Рафаел Надал изравни резултата - 4:4 след ново безапелационно подаване. Тийм продължи със мощната си игра и завоюва гейм на 0, с цел да поведе с 5:4. Надал продължи с безапелационното си подаване във втория сет и след нов гейм на 0, изравни резултата 5:5. Тийм направи нов безапелационен сервис гейм, който завоюва на 0 и по този метод поведе с 6:5. Доминик Тийм направи решителен пробив и завоюва втория сет със 7:5. В решителния гейм Тийм стигна до две благоприятни условия за пробив за 40:15 и се възползва още от първата, която осъществя.

Първи сет: Рафаел Надал - Доминик Тийм 6:3

Рафаел Надал срещна усложнения в първия гейм от финала. Тийм имаше задатък от 30:15, само че испанецът завоюва идващите три точки в гейма, с което съумя да го завоюва и да поведе с 1:0. Равностойно начало на мача. Тийм също изпита усложнения в своя първи сервис гей. Надал поведе с 30:15 след сполучлива офанзива на мрежата. След това Тийм обърна развоя на гейма и след непредизвикана неточност на Надал резултатът бе подравнен - 1:1. Рафаел Надал стартира безапелационно своето подаване и поведе с 40:0. След това се стигна до равенството 40:40. В идващото разиграване испанецът бе извикан на мрежата, само че направи отлична късна точка, с което получи опция да завоюва гейма. Надал извърши отличен сервис, който му даде преимущество в разиграването и поведе с 2:1. Доминик Тийм изигра доста безапелационно четвъртия гейм. Австриецът се възползва и от две непредизвикани неточности на Надал, с цел да изравни резултата - 2:2.

Доминик Тийм реализира първия пробив в първия сет. Той поведе с 3:2 гейма. Австриецът осъществя още първата опция, която се откри пред него. Той поведе с 40:30 при подаването на Надал. След ужасно разиграване Тийм направи сполучлива офанзива на мрежата, която бе приключена с уинър.

Надал направи доста сполучлива офанзива и поведе с 15:0 в шестия гейм. Последваха две непредизвикани неточности от Тийм, който изкара две поредни топки в навън и резултатът стана 40:0 в интерес на испанеца. Тийм матира Надал със страховит удар по диагонала, само че последва доста мощна игра на испанеца, който завоюва идната точка и по този метод изравни резултата – 3:3.

Доминик Тийм стигна до нов брекпойнт в седмия гейм при 40:30. Надал направи доста добър сервис, с което изравни резултата – 40:40.

Следващата точка бе извоювана от Надал, който получи преимущество. Последва доста красиво разиграване, в което двамата демонстрираха най-силните си страни. Играха отлично от дъното на корта. Тийм първи употребява късата топка, само че Надал стигна. След това австриецът го трансферира, а Рафа нямаше отговор и се стигна до тъждество. Тийм изкара топката в навън и испанецът още веднъж получи опция да завоюва подаването си. Тийм още веднъж показва доста мощна игра. Надал имаше превъзходство първоначално и даже излезе в офанзива на мрежата, само че не съумя да я приключи, с което се стигна до ново доста дълго разиграване. Тийм резервира централизация и с феноменална топка съумя да изравни резултата. Надал извърши по-късно сервис в тялото на Тийм и получи ново преимущество. Испанецът направи офанзива по правата, с което съумя да завоюва гейма и да поведе с 4:3.

Рафаел Надал реализира нов пробив в осмия гейм и поведе с 5:3.

Рафаел Надал завоюва първия сет в мача с 6:3. Испанецът бе извънредно безапелационен в деветия гейм, само че и противникът му оказа помощ, откакто изпрати две топки в навън, след непредизвикани неточности. Така Надал завоюва първия сет с 6:3.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР