Световният икономически форум определи 10-те най-вероятни риска през тази година

...
Световният икономически форум определи 10-те най-вероятни риска през тази година
Коментари Харесай

Климатичните рискове по страшни от популизма и киберзаплахите

Световният стопански конгрес дефинира 10-те най-вероятни риска през тази година

Заплахата от екстремални климатични феномени съставлява най-големият риск за световния стопански напредък – към това мнение се сплотиха водачи от деловите кръгове по време на Световния стопански конгрес в Давос. За трета поредна година респонденти, запитани в границите на проучване, което се употребява като основа за правенето на отчет за световните опасности от Световния стопански конгрес, правят оценка обвързваните с климата бедствия като най-същественият риск, изпреварващ обществените и софтуерните закани, каквито са хакерските атаки или популистският шовинизъм.

Респондентите правят оценка отхвърли от намаляване на последствията от климатичните промени и адаптирането към тях като вторият най-важен риск през 2019 година, откакто две от най-големи международни стопански системи – на Съединени американски щати и Бразилия, заплашиха да излязат от Парижкото съглашение за изменението на климата, задължаващо страните да понижат излъчванията на парникови газове за попречване на пагубното световно стопляне.

" За страдание, 2018-та стана година на исторически пожари, мощни наводнения и увеличение изхвърлянето на нездравословни парникови газове. Ето за какво не е изненада, че през 2019 година екологичните опасности още веднъж преобладават измежду главните проблеми ", уточни Елисън Мартин, шеф по рисковете в Zurich Insurance Group. " За ефикасен и съответен отговор на климатичните промени би трябвало доста да увеличим инфраструктурата за адаптиране към новата среда и прехода към нисковъглеродна стопанска система... На този декор настоятелно предлагаме предприятията да разработят тактика за адаптиране към климатичните промени и да работят съгласно тази тактика още в този момент. "

В доклада са показани резултати от последното Глобално проучване на рисковете, тествано от Световния стопански конгрес, с присъединяване на 1000 души от държавния и частния браншове, научните среди и гражданското общество. Девет от 10 респондента чакат изостряне на икономическите и политическите противодействия сред страните през тази година. Като сериозна опасност са оценени политическите провали в региона на климатичните промени.

10-те най-вероятни риска през тази година, по оценка на респондентите :

1. Екстремални климатични явления

2. Неспособност за намаляване последствията от климатичните промени и следващо адаптиране

3. Основни стихийни бедствия

4. Масови измами / кражба на данни

5. Мащабни кибератаки

6. Антропогенни вреди върху околната среда и стихийни бедствия (нефтени разливи, радиоактивно замърсяване и т. д.)

7. Мащабна насилствена миграция

8. Значителна загуба на биоразнообразието и разрушение на екосистемите (континентални или океански/морски)

9. Водна криза

10. Балони в активите на огромни компании

През тази година докладът съдържа и още един сегмент, в който се преглеждат квантови калкулации, операция на времето, паричен популизъм, прочувствено реагиращ изкуствен интелект и други евентуални опасности. Темата за страстите е прегледана в раздела за човешкия фактор и приканва за дейни дейности в изискванията на възходящо психическо напрежение в света.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР