Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан

...
Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

В Бургас отбелязват Световния ден на книгата и авторското право

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде маркиран в Дома на писателя в Бургас на 20 април от 18,00 часа.

Събитието се организира в навечерието на формалната дата на празника – 23 април, отдаващ алегорична респект към двама от най-големите колоси на международната литература Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, умряли в една и съща година (1616 г.).

Организатори са НЧ „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общественост. В литературната вечер са включени полемики, чиито акцент са историята на книгата, разнообразни аспекти на авторското право и издателската активност. Модератори на събитието са Вили Колева и Наталия Недялкова, а специфични посетители на събитието са административният шеф на Бургаския свободен университет и декан на Центъра по информатика и механически науки проф. доктор инж. Радостин Долчинков и един от пионерите на електронните форми на образование в България доктор по информатика гост-професор в Института по инженерна химия на Българска академия на науките Драгомир Добруджалиев.

Любопитен факт е, че първичната концепция за отбелязване на този ден произлиза от Каталуния. През 1926 година крал Алфонс XIII подписва указ за честване на Ден на испанската книга, за който след известно разискване се предлага датата на гибелта на Сервантес. И защото този ден съответствува с празника в чест на Свети Георги Победоносец – настойник на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали величествен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава респект на просвещението и културните обичаи, на книгите, като най-важното и значимо средство за предпазване и разпространяване на знанието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР