Световният държавен дълг отдавна е проблем за икономистите. Пандемията вече

...
Световният държавен дълг отдавна е проблем за икономистите. Пандемията вече
Коментари Харесай

Светът ще плаща за живота си на кредит с инфлация

Световният държавен дълг от дълго време е проблем за икономистите. Пандемията към този момент докара света до нов исторически връх. Дълговият балон може да се спука на всички места и когато и да е и това е невероятно е да се планува. Има обаче метод да се избегне настъпващата злополука и това е ускоряването на световната инфлация и потреблението на финансовата принуда.

Икономическите последствия от новата пандемия от ковид усилиха международния дълг с 15 трлн. $ от края на предходната година, което докара до нов връх от над 272 трлн. $ през третото тримесечие на 2020 година " Тъй като финансовите ограничения за битка с пандемията не престават да се ползват, чакаме до края на 2020 година международният дълг да доближи 277 трлн. $ ", споделиха специалисти от Института за интернационалните финанси във Вашингтон. Този голям обществен дълг към този момент е 365% от международния БВП (БВП). Това значи, че общите задължения на всички страни са 3,5 пъти по-големи от международната стопанска система.

Икономистите предупреждаваха още преди пандемията, че светът е в сериозна заплаха заради колосалните задължения на доста развити страни. Просто тъй като никой не може да изплати напълно такива задължения и надали няколко генерации ще могат да ги изплатят.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирусната рецесия тласна международния дълг до нов рекорден...

Кой живее повече от другите страни за непозната сметка? С това се популяризираха точно развитите, а не разрастващите се страни. Основните фенове, Англия, страните от Европейски Съюз, Япония и Южна Корея.

По този метод, съгласно данни на института, към началото на октомври 2020 година общият дълг на развитите страни възлиза на 196,3 трлн. $, което е повече от 4 пъти размера на техните стопански системи (432% от БВП). Развиващите се страни дължат няколко пъти по-малко - единствено 76,4 трлн. $ (258% от БВП), което също е доста.

" Западният блок от страните към този момент привикна с по този начин наречения живот в задължения, емитирайки от ден на ден и повече държавни скъпи бумаги, с цел да притегли средства към своите стопански системи. Ситуацията с пандемията утежни актуалната обстановка с задълженията ", споделя доцент Екатерина Новикова от катедрата по икономическа доктрина на Руския Икономически Университет (РУЕ) " Г. В. Плеханов ".



На този декор Русия наподобява даже неповторима. " Русия има държавен дълг отвеян към Брутният вътрешен продукт на страната единствено 12,5%. Това се дължи точно на обстоятелството, че не влизаме в основните стопански системи на света, поглъщащи от ден на ден и повече нови пазари за дистрибуцията на техните артикули ", показва Новикова.

На Русия се дават заеми, в това число и от чужденци, по една елементарна причина. Русия не е застрашена от банкрут. Целият неин валутен дълг е по-малък от валутните й запаси, което отразява качеството на съветската финансова система и това е високо оценено от вложителите, отбелязва Андрей Русецки, шеф на активи в " БКС Мир инвестиций ". Затова съветските валутни облигации се търгуват с минимална рентабилност.

И Русия няма внезапно да усили националния си дълг, макар че той последователно ще пораства. През 2020 година той ще възлезе на 20,5 трлн. рубли (19,1% от БВП), а до 2023 година ще нарасне до 28,4 трлн. рубли (21,4% от БВП). Развитите страни, за разлика от Русия, безусловно седят на буре с барут. Надутият балон на дълга по този начин или другояче ще се спука. Въпросът е единствено по кое време и в коя точка на света.

" Но никой не знае това. Трябва единствено да бъдем изключително деликатни към тази тематика през първите години след пандемията. Целият финансов свят обаче е толкоз тясно преплетен, че в действителност няма значение къде ще избухне. Неконтролираната вълна от банкрути ще донесе вреди на целия свят и ще бъде същинска икономическа и политическа злополука ", споделя Александър Купцикевич, водещ анализатор във FxPro.



" Пандемията може да докара международната стопанска система до сериозно положение, при което банкрутът на огромни компании ще бъде неминуем и ще зародят проблеми с бюджетите на страните. Най-вероятно всичко върви тъкмо натам и ще настъпи сериозен спад в цялата световна стопанска система, след което ще стартира последователно възобновяване на икономическата система. Именно в този безпорядък могат да се появят новите водачи на икономическото развиване, което ще докара до преструктуриране на цялата система на взаимоотношение сред страните ", планува Новикова. Трудно е да се каже от коя страна ще стартира последователното заличаване на къщата от карти, само че е реалност, че тя принадлежи на западния блок, не предстои на никакво подозрение, прибавя специалистът.

Не всички икономисти обаче са такива песимисти. Андрей Русецки отбелязва, че има елементарен и ефикасен метод за справяне с дълговия балон, преди той да се спука. За да извършите това, просто би трябвало да поддържате ниски равнища за дълго време, както беше направено за решение на казуса с високите задължения в следвоенния интервал.

" Достатъчно е да запазите равнищата на възвръщаемост на обществения дълг под номиналния напредък на стопанската система. Например при ставки, по-ниски с 2% за 10 години, дългът към Брутният вътрешен продукт ще се върне към цената от миналата година и това е естествен цикъл и период за обществените финанси. Кой ще пострада? Това са притежателите на висококачествени корпоративни облигации и държавни облигации, както и тези, които обичат да държат валута " под възглавницата си ", отбелязва Русецки.

Той обаче не изключва и валутни рецесии в избрани райони, което доста усложнява обстановката с валутните задължения. Миналата година Аржентина отиде на преструктуриране, тази година в.

Трудно можем да си представим банкрут на страна като Съединени американски щати или Япония и главната последица от техните повишени задължения може да бъде инфлацията. За оправянето с големите задължения на водещите страни след Втората международна война, наред с другото, оказа помощ и мощната инфлация през 1970-те и 1980-те години, напомня Купцикевич. И първите предпоставки за нейното възникване ги има и в този момент.

Учените Чарлз Гудхарт и Манодж Прадхан, някогашни чиновници на Morgan Stanley, настояват в своята книга " Големият демографски поврат ", че ерата на ниската инфлация и високия и възходящ дълг завършва. Обратният развой ще стартира скоро. Според тях огромните фискални и парични тласъци ще провокират скок на инфлацията с повече от 5% или даже 10% през 2021 година След това международната стопанска система ще премине към режим на висока инфлация. За последно това се случи през 1980-те години на фона на глобализацията.

Защо инфлацията е най-очевидното решение за избавянето от дълга? " Дълговете са закрепени във валути - долари, евро, йени. Сега централните банки от еврозоната, Съединени американски щати и Япония са ориентирани към инфлация от 2%. В същото време заради извънредно ниските равнища на възвръщаемост на държавните облигации са покрай нула или даже са на негативна територия. Поддържането на статуквото разяжда покупателната дарба на днешния дълг през годините. Това работеше преди половин век и ще работи и в този момент ", изяснява Александър Купцикевич.

Не е изключена и по-тежка " финансова принуда ". Например в Съединени американски щати по време на Голямата меланхолия беше въведена възбраната за паричното злато, а по-късно имаше и доброволно-задължителни покупки на държавни облигации, където цената на парите също беше изядена от инфлацията, напомня специалистът. Според него махалото на финансовите репресии постепенно ще се завърти в близко бъдеще.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР