Световния пазар на храни е един от най-мощните фактори, влияещи

...
Световния пазар на храни е един от най-мощните фактори, влияещи
Коментари Харесай

Какво се случва напоследък на световния пазар на основните храни

Световния пазар на храни е един от най-мощните фактори, влияещи върху инфлацията в целия свят. Ситуацията там в този момент е доста " креативна ", написа в експертен разбор на финансовия портал Investing.com.

Пазарът на храни таман реагира със скок при цените на пшеницата - откакто Руската федерация разгласи отдръпването си от така наречен зърнена договорка - когато Индия реши да забрани износа на редица сортове ориз. Аргументът на индусите за прекъсване на износа беше обикновен - възходящите цени на храните на вътрешния пазар.
 Цената на пшеницата доближи нов връх
Цената на пшеницата доближи нов връх

Причината този път е... " Вагнер "

Плановете на Индия станаха известни на директно заинтригуваните преди към половин месец, и още тогава някои икономисти сигнализираха за следствията. Както е известно, Индия обезпечава към 40% от доставките на ориз в света.

" Ударът " може да падне върху страните от по този начин наречения световен Юг, които към този момент се борят да се оправят с растящите цени на храните и не са в положение сами да подсигурят личната си продоволствена сигурност.

В тази връзка, напълно неотдавна редица икономисти показаха опасения, че цените на ориза може да се удвоят до есента на годишна база.

Предвид идните избори в Индия следващата година, последното от което има потребност държавното управление на страната е повишение на цените на главните хранителни артикули. Умерената инфлация на храните постоянно е била позитивен тласък за ръководещите елити в Индия в навечерието на изборите.

Като се има поради, че цените на ориза в Индия са се нараснали с повече от 10% през последната година, изходът от обстановката за управляващите беше явен - упоменатата възбрана за експорт на множеството сортове ориз.

Индийското държавно управление не откри по-добър мотив от това да се позове на обстоятелството, че увеличеният експорт на ориз води до повишение на цените му в страната, и просто съвсем забрани експорта.
 Цените на ориза доближиха тригодишен връх
Цените на ориза доближиха тригодишен връх

След като най-големият изпращач в света, Индия понижи доста износа си

Така растежът на цените на ориза в международен мащаб за второто десетдневие на юли доближи 8%.
Експертите приписват това развиване на пазара, на възбраната на индийските управляващи за експорт на всички сортове ориз от страната, като се изключи дългозърнестия (елитен) вид басмати. Както беше обявено по-рано, ембаргото се планува да засегне към 80% от целия индийски експорт на ориз.
Изненадващо към този момент повишаването на ориза в международен мащаб съвсем спря, евентуално за малко. Но обстановката на международния пазар би трябвало да се следи деликатно, изключително и при различен огромен производител на ориз. Доставките от Тайланд също са изложени на риск, основни поради климатичните условия.

Заслужава да се означи, че страните от Азия и Африка до неотдавна бяха измежду най-големите купувачи на индийски ориз в света.

Експертите позволяват, че наклонността на повишаване на цените на ориза ще продължи в средносрочен проект, на фона на острата взаимозависимост на редица азиатски и африкански страни от външни доставки.

Като цяло това може да докара до нараснали инфлационни опасности и продоволствена рецесия в тези страни.

Поскъпването в международен мащаб на кои други съществени храни провокира опасения?
Портокалов сок - цената му за последната година съвсем се е удвоила. Какао на зърна - цените за година са нарастнали с към 70%. Живи говеда (за месо) - нарастването на цените за годината е с към 30%.
От цените на храните се интресуват всички в наши дни, изключително за тези съществени храни, които се употребяват (почти) всекидневно. Доставките и на зърното, и на ориза са изложени на риск, по тази причина и цените им порастват доста. Метеорологичните феномени, дружно с геополитиката, не разрешават утешение.

А инфлационните процеси в света не престават да имат задоволително мотиви да покажат своя прекомерно " придирчив темперамент ".
 Страните, които са най-големите експортьори на селскостопанска продукция в света
Страните, които са най-големите експортьори на селскостопанска продукция в света

Кои типове хранителни артикули имат максимален дял в международния износ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР