Световния ден за борба с рака отбелязваме днес. Мотото на

...
Световния ден за борба с рака отбелязваме днес. Мотото на
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Световния ден за битка с рака означаваме през днешния ден. Мотото на деня за интервала 2022-2024 година е: " Да затворим пропастта в опазването на здравето " , ориентирано към концепцията, че са нужни старания на всички равнища в опазването на здравето, с цел да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравни грижи, в това число по отношение на предварителната защита и лекуването на онкологичните болести, съгласно информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия предложи рекомендация в поддръжка на усилията на страните членки за попречване на раковите болести посредством имунизация. Препоръката предизвиква навлизането на две съществени имунизации, които могат да предотвратят вирусни инфекции, създаващи риск от рак: против човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV). Смята се, че към 40% от случаите на рак в Европейски Съюз са предотвратими. Според оповестен на 31 януари тази година нов отчет обаче едвам към 5% от общите разноски за опазване на здравето през 2021 година са били предопределени за профилактика. 

Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че  16 301 българи са умряли от рак , уточни преди дни Българското онкологично научно сдружение (БОНД). Последното издание на статистическия годишник за опазване на здравето на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) демонстрира, че за същия интервал новооткритите болести от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от БОНД.

Европейското патентно ведомство (ЕПВ) публикува ново изследване, което сочи, че нововъведенията в битката с рака са се нараснали със 70 на 100 сред 2015 година и 2021 година, измерено посредством броя на интернационалните патентни фамилии (IPF). Изследването демонстрира, че през последните 50 години са били оповестени обществено посредством патенти над 140 000 изобретения, в помощ на битката с рака, оповестиха по-рано тази седмица от Патентното ведомство на България.

Световният ден за битка с рака се отбелязва от 2000 година по самодейност на Международния съюз за битка с рака според член 10 на Парижката харта, призната на първата Световна среща на високо ниво за битка с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 година Целта е да се увеличи информираността на интернационалната общественост за болестта, да бъдат подхванати ограничения за битка с рака в международен мащаб, както и да бъде усъвършенстван методът на живот на хората с това заболяване, показва още информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. 

Видеото е архивно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР