Световните цени на петрола тази сутрин растат на фона на

...
Световните цени на петрола тази сутрин растат на фона на
Коментари Харесай

Кризата в Казахстан вдигна цената на петрола

Световните цени на петрола тази заран порастват на фона на страховете на вложителите, че може да има спиране на износа от Казахстан, демонстрират данните от борсовата търговия.
Към 7.00 часа българско време цената на мартенския фючърс на нефт вид „ Брент “ набъбна с 0,43% до 81,22 $ за барел, февруарския фючърс на WTI — с 0,63%, до 78,73 $.
Според вестник „ Уолстрийт джърнъл “ растежът на цените на „ черното злато “ сега е провокиран от опасенията, че може да има проблеми с неговата доставка от Казахстан.
Масовите митинги в средноазиатската страна избухнаха в първите дни на тази година – жителите на градовете Жанозен и Актау, намиращи се в Западен Казахстан, се оповестиха против двукратния растеж на цените на втечнения газ. По-късно митингите са разпространиха и в други градове, в това число някогашната столица Алмати.
Казахският петрол се добива в западната част на страната, в региона на Каспийско море. Каспийският тръбопроводен консорциум е най-големият маршрут за доставката на нефт от Каспийския район на международните пазари. Магистралният водопровод с дължина 1500 км съединява находищата от Западен Казахстан с съветското крайбрежие на Черно море.
Според анализаторите на ANZ, представени от „ Уолстрийт джърнъл “, вложителите чакат и новините за разпространяването на Омикрон в Китай. „ Съществуват страхове, че възходящият брой на инфектираните може да докара до още по-големи ограничавания за придвижването на товарите, което ще понижи търсенето в един от най-големите консуматори на нефт “, прибавят специалистите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР