Световните храни на цените са скочили с 28 процента през

...
Световните храни на цените са скочили с 28 процента през
Коментари Харесай

Цените на храните в света достигнаха 10-годишен максимум пре...

Световните храни на цените са скочили с 28 % през 2021 година, което е най-високото им ниво от 10 години, а очакванията за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година не са огромни. Това заяви през днешния ден Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО- FAO), представена от " Ройтерс ".

Индексът на ФАО, проследяващ най-продаваните продоволствени артикули в света, е имал междинна стойност от 125,7 пункта, което е най-високото ниво от регистрираните 131,9 пункта през 2011 година

Месечният показател се е намалил нищожно през декември след пет следващи месеца на напредък, отразявайки провалите за реколтата и мощното търсене през предходната година.

По-високите цени на храните са съдействали за повишение на инфлацията, защото стопанските системи се възвръщат от коронавирусната рецесия. ФАО предизвести, че по-високите цени излагат на риск по-бедното население в страни, зависещи от вноса.

В последния си обновен отчет организацията изрази внимателна оценка във връзка това дали ценовият напън може да отслабне тази година.

Макар че нормално високите цени отстъпват място на напредък на производството, нарасналите цени на суровините, продължаващата световна пандемия и несигурните климатични условия не будят огромен оптимизъм за връщане към по-стабилни пазарни условия през 2022 година Това сподели в официално съобщение основният икономист на ФАО Абдулреза Абасиан.

Покачването на цените на торовете, обвързвано на собствен ред с внезапното повишение на силата, е повишило и цените на ресурсите, употребявани от фермерите за произвеждане на селскостопанските култури.

През декември цените за всички категории в кошницата от съществени хранителни артикули са се намалили, въпреки и с малко. Млечните артикули са се поевтинели, а растителните масла и захарта са намалели доста, се показва в месечния отчет на организацията.

Всички категории в показателя обаче внезапно са нарастнали през 2021 година, а показателят на ФАО за растителните масла е блъснал рекорден най-много.

Фючърсите за селскостопански култури са отчели нестабилна търговия при започване на 2022 година, като пазарите за маслодайни семена бяха разтърсени от сушата в Южна Америка и наводненията в Малайзия. Млечните артикули резервират мощната декемврийска наклонност, подкрепени от по-ниските цени на млекопроизводството в Западна Европа и Океания, обобщава ФАО.
Свързани вести Цената на хляба скача до 20%, купуваме го за 2 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР