Световната здравна организация (СЗО) изрази безпокойство от развитието на ситуацията

...
Световната здравна организация (СЗО) изрази безпокойство от развитието на ситуацията
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 в Китай силно разтревожи СЗО

Световната здравна организация (СЗО) изрази безпокойствие от развиването на обстановката с COVID-19 в Китай и прикани за ускорение на акциите за имунизиране против вируса, заяви ДПА.

" СЗО е мощно обезпокоена от развиването на обстановката в Китай, където има от ден на ден известия за тежко протичане на болестта ", съобщи генералният шеф на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

Истинският брой на болните и починалите евентуално е по-висок от обявеното, сподели шефът на СЗО за изключителните обстановки Майк Райън. Според него това не е съзнателно заблуждение, а е мъчно да се събират данни всекидневно, когато здравните системи са под огромно напрежение. Китай би трябвало да се научи по какъв начин по-бързо да получава точни данни, добави той.

Райън разкритикува политиката на Пекин да записва като смъртни случаи от COVID-19 единствено тези пациенти, които са умряли от пневмония или дихателна непълнота след зараза. Според него стесняването на дефиницията ще докара до доста подценяване на същинския брой на починалите.

На 7 декември Китай ненадейно анулира строгите си ограничения против разпространяването на COVID-19, които включваха строги забрани, насилствена карантина, всеобщи проби и следене на контактните лица. Пекин обоснова дейностите си с обстоятелството, че инфекциите с новите разновидности на Омикрон към този момент не са били толкоз тежки. Наблюдатели в Китай настояват, че същинската причина за анулацията са били възходящите митинги в страната против строгите ограничения.

Процентът на имунизираните, изключително при хората над 65-годишна възраст, не е задоволително висок, съобщи Райън. Властите работят интензивно за откриването на спомагателни центрове за имунизация. Остава въпросът дали през идващите седмици ще могат да се слагат задоволително ваксини, с цел да се олекоти въздействието от мощното разпространяване на Омикрон, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР