Световната здравна организация е дълбоко загрижена, че една пълномащабна военна

...
Световната здравна организация е дълбоко загрижена, че една пълномащабна военна
Коментари Харесай

СЗО: Офанзива срещу Рафах ще доведе до кървава баня

Световната здравна организация е надълбоко загрижена, че една пълномащабна военна интервенция в Рафах може да докара до кървава баня. Повече от 1,2 милиона души сега се укриват в региона, доста от които не могат да се движат на никое място другаде.

Нова вълна на разселване би изострила пренаселването, като в допълнение ограничи достъпа до храна, вода, здравни и санитарни услуги, което би довело до увеличение на епидемиите от заболявания, утежняване на равнищата на апетит и спомагателни загуби на животи.

Само 33% от 36-те лечебни заведения в Газа и 30% от центровете за първична здравна помощ действат в някаква степен на фона на повтарящи се офанзиви и дефицит на жизненоважни медицински консумативи, гориво и личен състав.

Като част от напъните за изключителни обстановки СЗО и сътрудниците работят незабавно за възобновяване и възкръсване на здравните услуги, в това число посредством разширение на услугите и авансово позициониране на доставките, само че разрушената здравна система няма да може да се оправи с повишаването на жертвите и смъртните случаи, които нахлуването в Рафах би предизвикало.

Трите лечебни заведения (Ал-Наджар, Ал-Хелал Ал-Емарати и кувейтските болници), които понастоящем работят отчасти в Рафах, ще станат рискови за постигане от пациенти, личен състав, коли за спешна помощ и филантропични служащи, когато военните дейности се засилят наоколо до тях и вследствие на това бързо стават нефункционални. Европейската болница в Газа в източната част на Хан Юнис, която сега действа като референтна болница от трето равнище за сериозни пациенти, също е уязвима, защото може да стане изолирана и недостъпна по време на нахлуването. Като се има поради това, на юг ще останат шест полеви лечебни заведения и болница Ал-Акса в Средния регион, служеща като единствената болница за препращане.

Като част от настоящите старания за изключителни обстановки, СЗО, сътрудниците и болничният личен състав приключиха първата фаза от възобновяване на медицинския комплекс Насър, в това число разчистване и обезпечаване на действието на главното съоръжение. Спешното поделение, девет операционни зали, интензивно поделение, родилно поделение, интензивно поделение за новородени и амбулаторното поделение към този момент отчасти действат и там работят национални чиновници, дружно с екипи за незабавна здравна помощ.

За да облекчи тежестта върху лечебните заведения, СЗО и сътрудниците основават спомагателни първоначални здравни центрове и медицински пунктове в Хан Юнис, Средния регион и Северна Газа, както и авансово позициониране на медицински консумативи, с цел да могат тези уреди да откриват и лекуват заразни и незаразни болести и лекуване на рани. Нова полева болница се основава в Ал Маваси в Рафа.  

Голям склад на СЗО е основан в Дейр ал Бала и забележителен размер медицински консумативи е изместен там от складовете на СЗО в Рафа, защото може да станат недостъпни по време на нахлуването. Тези ограничения ще оказват помощ да се обезпечи бързото напредване на доставките до Хан Юнис, Средната зона и Северна Газа, когато е належащо.

На север СЗО и сътрудниците усилват напъните си за доставяне и разширение на услугите в лечебните заведения Kamal Adwan, Al-Ahli и Al-Awda, дружно с поддръжката за прехвърлянето на доста заболели пациенти в лечебни заведения, където могат да получат нужното лекуване оцеляват. В ход са и проекти за подкрепяне на възобновяване на Болница другарски настроени към пациентите, с акцент върху педиатричните услуги.

Въпреки проектите и напъните за деяние при изключителни обстановки, СЗО предизвестява, че се чака забележителна спомагателна смъртност и заболеваемост, когато се извърши военното навлизане.

СЗО приканва за неотложно и трайно преустановяване на огъня и унищожаване на пречките пред доставката на незабавна филантропична помощ в и през Газа, в нужния мащаб. 

СЗО също така приканва за ценене на светостта на опазването на здравето. Страните в спора имат координатите на здравните заведения: налага се те да бъдат интензивно предпазени и да останат налични за пациенти, здравни служащи и сътрудници. Безопасността на здравето и филантропичните служащи би трябвало да бъде обезпечена. Тези, които се стремят да избавят животи, не би трябвало да заплашват личните си. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР