Световната търговия с оръжие се увеличава въпреки пандемията. Съединените американски

...
Световната търговия с оръжие се увеличава въпреки пандемията. Съединените американски
Коментари Харесай

Световната търговия с оръжия отбелязва ръст въпреки пандемията

Световната търговия с оръжие се усилва макар пандемията. Съединените американски щати са най-големият експортьор на оръжие в света, а Близкият Изток - най-големият вносител.
Нивото на световна търговия с оръжие остава най-високото от края на Студената война насам, регистрира Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира.

През последните пет години Съединени американски щати, Русия, Франция, Германия и Китай са били и си остават петте най-големи страни, експортьорки на леки и тежки въоръжения.

Лъвският къс е за Америка, която спрямо предходните пет години продава от ден на ден оръжие - от 32 на 37% от международната търговия.

Близкият Изток се въоръжава с най-бързи темпове поради районни съперничества. Саудитска Арабия е най-големият вносител, нараснала е вноса си с 61% спрямо преди пет години. Катар - с 361%, Египет - с 136%.

В Азия също е забавно - най-големият вносител на оръжия. Китай продава най-вече на страни като Индия, Австралия, Южна Корея и Пакистан.

Дори страни като Япония, чиято следвоенна пацифистка Конституция постановява отхвърли от война, усилва вноса на оръжия със 124%.

Красноречиво - за свят, в който заканите стават от ден на ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР