Световната разделителна линия сега минава през Москва, пише политическият анализатор

...
Световната разделителна линия сега минава през Москва, пише политическият анализатор
Коментари Харесай

Москва - туптящото сърце на тоталитаризма

Световната разграничителна линия в този момент минава през Москва, написа политическият анализатор Изабел Ласер за френския ежедневник Le Figaro. Около алените стени на Кремъл, съветската столица се трансформира в пулсиращото сърце на антизападничеството, както и в магнит за всички автократични режими.

Това е един от главните уроци, най-малко един от най-видимите, от Потьомкинския резултат от " преизбирането " на Владимир Путин. Териториалното завземане на Украйна и пропагандата на Кремъл завоюваха благосклонностите и поддръжката на огромна част от " Глобалния юг " за Владимир Путин, като в същото време още веднъж сплотиха западния свят против него. Войната, която продължaва две години, ускори към този момент настоящите трендове в преструктурирането на международния ред, с насилственото одобряване на новите сили, които провокират Запада, както неговия политически модел, по този начин и господството, което упражнява над света от края на Втората международна война. Никога реакциите на преизбирането на Владимир Путин не са били толкоз разнородни сред двата противопоставящи се блока, макар тяхната хетерогенност по руско-украинския въпрос. " Важно е не гласуването, а методът, по който броим гласовете ", споделяше Сталин, който продължава да въодушевява Путин и през днешния ден.

През 2014 година Европа и Съединените щати разрешиха анексирането на Крим и признаха преизбирането на Владимир Путин четири години по-късно. Но резултатът от гласуването, както и изискванията, при които бяха проведени " изборите " предишния уикенд, бяха съвсем единомислещо наказани на Запад. " Смъртта на Алексей Навални и възбраната на всички съперници на Путин да вземат участие значи, че не можем да поздравим някого за избори, граничещи със гибелта на тези, които се бориха за плурализма в Русия ", сподели Еманюел Макрон в изявление за Le Parisien. Париж удостоверява, че " за следващ път " не са изпълнени " изискванията за свободни, плуралистични и демократични избори ". Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди избори, учредени на " репресии и " заплашване ", които не са били " нито свободни, нито почтени ". Европейският съюз разгласи, че няма да признае резултата от " противозаконните " избори в следените от Русия украински територии. По същия метод реагираха в Обединеното кралство, Норвегия, Италия, балтийските страни и Полша. Чешката република осъди " фарса и пародията ", до момента в който Германия разкритикува " изборите без избор ", които демонстрират " позорните дейности на Владимир Путин против личния му народ " ; Белият дом също изрази страдание за изборите, които не бяха " нито почтени, нито свободни ".

Автократичните или диктаторски другари на Владимир Путин бяха, в противен случай, единомислещи в приветстването на неговото " преизбиране ". За китайския президент резултатът от успеха, 87%, " потвърждава цялостната поддръжка на руснаците " за техния президент и неговата политика. В Иран президентът Ибрахим Раиси " откровено поздрави Владимир Путин за стабилната му победа и преизбирането му ", както направиха Северна Корея, Куба, Никарагуа, Венецуела и Боливия. За всички тези страни от " Глобалния юг " съветският президент в този момент застана отпред на клана, който оспорва надмощието на Запада. " Нашият по-голям брат победи, което вещае положително за света ", сподели президентът на Венецуела Николас Мадуро. Дори някогашният колумнист на вестник Global Times, англоезичният представител на китайската власт, признава особената роля на Русия на Владимир Путин в битката против Запада. " Лично, " написа той, " правя оценка твърдата опозиция на Русия против американското и западното подтисничество и мощно поддържам поддържането на стратегическите връзки сред Китай и Русия. "

Въпреки че общият резултат от съветските избори, изфабрикуван и подправен, беше предупреден, това е индикатор за поддръжка на режима в страната и отвън нея. " За пред съперниците си, държавното управление се стреми да покаже, че поддържа съвършен надзор над страната. Вътре в Русия то желае да покаже на популацията, че властта му се поддържа (от мнозинство). И на приятелите на Русия, че то е подкрепено от своя народ ", проучва експертът Анна Колин Лебедев в профила си в Туитър. От демократична позиция съветските избори, с изключването на опозиционерите от политическото съревнование и секретността на изборните описи и фактът, че част от вота е проведен в окупираните украински зони, се трансфораха във фарс. Но припомняйки солидността на своя надзор над Русия, Владимир Путин безспорно излиза заздравен от упражнението, както вътре в Русия, по този начин и в " Глобалния юг ".

Руският президент съумя да преброи своите съдружници и да се убеди, че те са многочислени. Тази непрекъсната поддръжка ще му разреши да продължи да заобикаля западните наказания, само че и да унищожи интернационалния ред. Това е неприятна вест за демокрацията. И тревожна вест за Украйна. Особено в случай че " успеха " на Кремъл бъде подсилена през идващите месеци от идването на власт в западните демокрации на популистки водачи, благосклонни към Владимир Путин. Ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом през ноември, Западът може да добави към унгареца Виктор Орбан и словака Робърт Фицо нов троянски кон за Русия в своите редици. Освен в случай че пробуждането на Европа не бъде задоволително мощно, с цел да докара, посредством обезпечаването на военна и политическа победа за Украйна, до намаляване на съветския режим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР