Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените

...
Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените
Коментари Харесай

Доклад на Световната банка за равенството на мъжете и жените

Световната стопанска система е със 160 трилиона $ по-бедна, тъй като дамите по света не са равни на мъжете. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева на конгрес в София. Тя показа отчет на тематика: " Жени, бизнес и законодателство ". Изследването отразява подхванатите промени в законодателството за тъждество сред половете за последните 10 години посредством основаване на показател, обвързван с икономическите решения на дамите по време на целия им трудов път.

София

Кристалина Георгиева акцентира, че неравенството е един от най-скъпите, само че решими проблеми, с които човечеството се сблъсква. Направено е доста, имаме напредък в 131 страни по света, само че през днешния ден към момента средностатистическата жена има единствено три четвърти от правата на мъжете, сподели тя.
Кристалина Георгиева - основен изпълнителен шеф на Световната банка: И напредъкът не е задоволително бърз, с цел да можем да използваме този приказен запас, който имаме дамите. Имаме доста хубава сентенция в България - в случай че искаш да обсъдиш дадена тематика - предложения мъжете, в случай че искаш да свършиш работа - предложения дамите.
Като доста позитивен бе избран обстоятелството, че промени се вършат на всички места по света. България е измежду първите 30 страни по права на дамите. Кристалина Георгиева посочи, че над 26% работещите в IT-сектора у нас са дами, което е доста повече от междинното в Европа.

Вицепремиерът Екатерина Захариева означи, че България е преди всичко в Европа по мястото на дами в науката. Не би трябвало да продължаваме да имаме чувство, че някои от специалностите са резервирани за мъже включително и в политиката, сподели още тя.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Горда съм, че съм третата жена външен министър за 27 години. Все още доста страни в Европейски Съюз не са имали дами външен министър.  © БГНЕС
От 193 страни членки на Организация на обединените нации, единствено 28 имат дами на този пост, уточни още Захариева.

Според омбудсмана Мая Манолова, изводите в отчета са доста положителни за България, само че в това време и у нас всекидневно се постанова дамите да отстояват своите права и полезности. Тя посочи и значимостта на това дамите на високи позиции да оказват помощ на други дами да доближат същите равнища на реализация.
Мая Манолова - народен омбудсман: Защото, както споделя Мадлин Олбрайт, има непокътнато място в пъкъла за дами, които не поддържат други дами. Владислав Горанов - министър на финансите: През месец март даже и в най-топлия пролетен ден може ненадейно да се появи снежна вихрушка. С това българите предаваме на поколенията скъпия урок, че една жена може да реализира всичко, в случай че има поле за изява.
Възможностите пред българската жена у нас са безспорни и с годините се уголемяват от ден на ден, сподели още финансовият министър с образец за всички високи постове в политиката и бизнеса, които сега в България се заемат от дами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР