Световната федерация по лека атлетика потвърди решението си, според което

...
Световната федерация по лека атлетика потвърди решението си, според което
Коментари Харесай

Забрана за трансджендърите да участват в състезания по лека атлетика за жени

Световната федерация по лека атлетика удостовери решението си, съгласно което ще забрани на сменилите пола състезатели да вземат участие в надпревари за дами. Забраната се отнася за такива, които са били мъже в пубертета, само че по-късно са сменили пола си.
" Предприехме решителни дейности да предпазим женските категории в нашия спорт, като ограничим присъединяване на трансджендър спортисти. Това решение бе взето след съвещания с голям брой заинтригувани страни, в това число 40 федерации, нашите спортисти, нашите треньори, атлетическата комисия, както и редица други групи, в това число и трансджендър групи, специалисти на Организация на обединените нации, Международния олимпийски комитет и Пара-атлетиката. Мнозинството от тях обявиха, че трансджендър спортистите не би трябвало да се състезават в женските категории ", съобщи президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу.
" Много от тях имат вяра, че няма задоволително доказателства, че транс-жените нямат физическо преимущество пред биологичните дами, и желаят да получат повече такива доказателства, преди да обмислят включването на трансджендъри в надпревари за дами. Не споделяме " не " вечно ", добави Коу.
Съветът на Световната атлетика взе още едно решение, касаещо спортистите с разлики в половото развиване (DSD). Според новите правила такива спортисти ще би трябвало да имат най-много 2.5 наномола плазма тестостерон на литър кръв, с цел да вземат участие в надпревари за дами. Това е понижение на допустимото количество на половина, което би засегнало състезатели като олимпийската шампионка на 800 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 Кастер Семеня.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР