Световната банка обяви днес, че няма да предостави ново финансиране

...
Световната банка обяви днес, че няма да предостави ново финансиране
Коментари Харесай

Световната банка отказа да спасява Шри Ланка от фалита

Световната банка разгласи през днешния ден, че няма да даде ново финансиране на Шри Ланка, в случай че банкрутиралата островна страна не организира " дълбоки структурни промени " за стабилизиране на сриващата се стопанска система.

Шри Ланка претърпя невиждан спад. 22-милионното население на страната претърпява месеци наред дефицит на храна и гориво, спирания на електрозахранването и бурна инфлация.

През април южноазиатската страна не изплати 51 милиарда $ външен дълг, а по-рано този месец големи митинги принудиха тогавашният президент Готабая Раджапакса да напусне страната и да подаде оставка.

Световната банка съобщи, че е загрижена за въздействието на рецесията върху популацията на Шри Ланка, само че не е подготвена да отпусне средства, до момента в който държавното управление не стартира нужните промени, заяви Агенция Франс Прес.

" Докато не бъде основана съответна рамка на макроикономическата политика, Световната банка не възнамерява да предлага ново финансиране на Шри Ланка ", се споделя в изказване на кредитора.

" Това изисква дълбоки структурни промени, които да се съсредоточат върху икономическата стабилизация, а също и върху превъзмогването на главните структурни аргументи, които сътвориха тази рецесия. "

Световната банка съобщи, че към този момент е пренасочила 160 млн. $ от съществуващите заеми за финансиране на незабавно нужни медикаменти, газ за готвене и хранене в учебните заведения.

Понастоящем Шри Ланка води договаряния с Международния валутен фонд за разпределяне на избавителна помощ, само че съгласно публични лица този развой може да отнеме месеци.

Островната страна е изчерпала задграничната валута, с цел да финансира даже най-необходимите вносни артикули, а хроничният дефицит на валута разпали публичния яд.

Шофьорите се редят с дни на дълги опашки, с цел да получат нормиран бензин, а на държавните чиновници е подредено да работят от у дома, с цел да понижат пътуванията и да пестят гориво.

Според данните от показателя на потребителските цени в Коломбо (CCPI), оповестени през днешния ден, през юли инфлацията се е повишила до 60,8 %, което е десети следващ месечен връх, а шриланкийската рупия е изгубила през тази година повече от половината от цената си по отношение на щатския $.

По оценки на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации пет от всеки шест фамилии в Шри Ланка са били принудени да купуват по-нискокачествена храна, да ядат по-малко или в някои случаи да пропущат въобще хранене.

Кризата доближи връхната си точка на 9 юли, когато десетки хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на Раджапакса и принудиха президента да избяга в Сингапур и да подаде оставка.

Наследникът му Ранил Викремесингхе разгласи изключително състояние и даде обещание твърда линия против " основателите на проблеми ", а тази седмица бяха задържани няколко деятели, които помогнаха за провеждането на всеобщите демонстрации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР