Световната банка е готова да отдели до 30 милиарда долара

...
Световната банка е готова да отдели до 30 милиарда долара
Коментари Харесай

С $30 млрд. от Световната банка ще компенсира недостига на храна заради войната

Световната банка е подготвена да отдели до 30 милиарда $ за битка с световния дефицит на хранителни, в допълнение усложнен от съветската инвазия в Украйна. Същевременно до този миг организацията е изплатила съвсем 10 милиарда $ от обещаната на Киев финансова помощ. Това съобщи през днешния ден старши чиновник на банката, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Аксел ван Троценбург, ръководещ шеф на интервенциите в Световната банка, приказва в изявление за Ройтерс при визитата си в Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, за " безспорната нужда от интернационална взаимност с Украйна ".

" Солидарността би трябвало да бъде подкрепена освен в кратковременен, само че и в дълготраен проект ", сподели той.

Ван Троценбург съобщи, че Световната банка е почнала да дава помощи на Украйна скоро след съветската инвазия на 24 февруари и до момента е изплатила към 10 милиарда $ от общо 13 милиарда $, обещани на Киев.

По думите му банката е основала платформа, с цел да съчетае директната си поддръжка с спомагателни помощи от страни като Съединени американски щати, Англия и Япония, наред с обособени гаранции от страни от Европейски Съюз, както и да улесни взаимното и редом финансиране. Световната банка е основала и поверителен фонд за донори.

Докато посредством доверителния фонд средства насочат редица страни, най-големите суми са пристигнали от Съединени американски щати - приблизително най-малко 1,5 милиарда $ от към 5-те милиарда $ външно финансиране, от което Киев се нуждае всеки месец.

" Създадохме система, с която можем да помогнем на Украйна да продължи да действа като страна, да заплаща заплатите на учителите, пенсиите, да подкрепя здравната система. Това проработи доста добре и някои от партньорските страни желаят да употребяват този механизъм, защото по този начин можем да наблюдаваме парите ", означи Аксел ван Троценбург.

Той добави, че банката оказва помощ и на украинците, наранени от войната, както в страната, по този начин и в чужбина, а също и на прилежащи страни и разрастващи се пазари отвън Европа, които са потърпевши от нарушаванията в износа на украинско зърно поради войната.

" Това е една от аргументите, заради които Световната банка разгласи, че желае да даде финансиране от до 30 милиарда $ за битка с продоволствената неустановеност през последните 12 месеца ", посочи ръководещият шеф на интервенциите във финансовата институция.

В отчет, оповестен от Световната банка, Европейската комисия и украинското държавно управление в края на предходната седмица, се показва, че съветската инвазия е предизвикала директни вреди за над 97 милиарда $ към 1 юни, само че възобновяване на Украйна може да коства към 350 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР