Светослав Петков е на четири години, когато решава, че иска

...
Светослав Петков е на четири години, когато решава, че иска
Коментари Харесай

Как се събират 20 хиляди души накуп и се връщат 200 години назад във времето

Светослав Петков е на четири години, когато взема решение, че желае да танцува национални танци. Родителите му го водят в най-хубавия отбор за деца в София " Росна китка ", където обаче го отпращат с аргумента, че е доста дребен. " След безутешен плач, който не спря три дни, родителите ми се принудиха да се върнат да беседват да ме вземат в ансамбъла с ангажимента, че аз самичък ще се откажа, когато видя какъв брой е мъчно. Е, не се отхвърлих! "
 Снимка 628321

Явно упорството му дава плодове, тъй като сега Светослав е изпълнителен шеф и част от Национален фолклорен отбор " Българе ", както и шеф на фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Пътят му до такава степен обаче е изпълнен с доста работа. След седми клас той учи в Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в село Широка лъка. " Това учебно заведение ми даде доста - там пораснах, научих да бъда независим още от дребен, да се оправям с компликациите и най-много да обикна още повече българския фолклор. "

Светослав Петков акцентира, че учебни заведения като това в Широка лъка и Котел са благосъстояние, което не би трябвало да се подценява. " Сега във всеки огромен град има паралелка с проучване на български фолклорни принадлежности, пеене и танци. Но, повярвайте ми, друго е, когато си на такова откъснато, малко място, без доста занимания, ориентиран напълно в това, за което си там, без близки и родственици - пред теб се разкрива цялостен нов свят. "

Пътят му продължава през компетентност " Българска национална хореография " в Югозападния университет в Благоевград, с цел да го води до " Българе " през 2011 година " Това е ансамбълът, който ти дава всевъзможни благоприятни условия да се развиеш, с помощта на нашия продуцент, хореограф и режисьор Христо Димитров - моторът на всичко, което вършим. "
 Кратък справочник на фолклорните фестивали в България
Кратък справочник на фолклорните фестивали в България

Съборите, панаирите, надпяванията и кулинарните фестивали на лято 2023

Именно Димитров избира Светослав Петков за шеф на фестивала в Жеравна, който ще се състои на 18, 19 и 20 август. Започнал с 400 души през 2008 година, през тази година се чака гостите му да са над 20 хиляди.

Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна се организира за 15-а поредна година. Какво ще е по-различно в изданието за 2023 година?

Всяко издание носи своята магия и въодушевление, друго го вършат хората, които идват, тъй като стават част от театър, в който самите те са участници.

Стремим се програмата да е разнообразна всяка година, само че има основни моменти, които са присъщи и предстоящи от всички: паленето на огромния огън събота вечер, възпоменанието за героите на България. Всяка година друг реализатор пее " Хубава си, моя горо " и я предава през своите усеща и страсти, докато 20 хиляди души са запалили свещи и пеят дружно с него.

Мога да издам, че тази година посетители на фестивала ще бъдат и едни от най-емблематичните участници на риалити формата " Фермата " - Димитър Господинов-Гуспата и Яни Андреев, които ще изпитат силите и уменията на част от посетителите на фестивала в игрите на Maximal.

Какви са хората, които идват да вземат участие в Жеравна?

Фестивалът събира всички на едно място - може да срещнете някои от най-известните спортисти, реализатори, музиканти, публични персони, предприемачи. Може да видите хванати на хорото хора от разнообразни етноси и раси, вяра и възраст, хора, които сякаш не харесват фолклора, само че и хора, които са се посветили на него. Хорото сплотява, тъй като сме хванати ръка за ръка, и силата, която си предаваме и изпращаме, е още по-силна.

Всяка година имаме посетители и от чужбина. Най-хубаво е, че те идват облечени в присъщата за страната им носия. Тогава те са се подготвили особено за фестивала ни и са пристигнали да преживеят магията, и да станат час от този театър, дружно с всички нас.

Бихте ли разкази какви са главните условия, с цел да може някой да се включи във фестивала?

Имаме непоколебим фестивален устав, който съблюдават всички присъстващи на фестивала.

Първото и най-важно изискване е всички да се облечени във фолклорни носии, без тях няма да бъдат позволени.

Без пластмасови произведения.

Без потребление на модерни устройства като телефони, слънчеви очила, часовници.

Целта е да се потопим дружно в предишното, да се върнем 200 години обратно във времето. И тези правила спомагат за това, да изживеем магията, наречена Жеравна.

Вие сте част от отбор " Българе " от дълги години. Какви са наблюденията ви: интересуват ли се младежите от български фолклор и национални танци?

Да, младежите от ден на ден стартират да се интересуват от българския фолклор. Доказателство за това са всички клубове за национални хора, цялостни точно с младежи. И посетителите на нашите спектакли, а и на фестивала в Жеравна, са от ден на ден младежи. Има пет фолклорни телевизионни канала, от ден на ден известни артисти от всички жанрове записват национални песни... Преди 20 години не беше по този начин.

Трите думи, които разказват Светослав Петков най-добре?

Щастлив. Красив. Млад! Третото може би е преходно, само че когато танцуваш, си постоянно млад!

Какво следва пред отбор " Българе " до края на годината?

След Фестивала на фолклорната носия в Жеравна продължаваме с концерти и участия в разнообразни градове. До края на годината програмата ни е съвсем запълнена, което ме радва.

Продължава и турнето ни, отдадено на 20-годишнината от основаването на първия ни театър " Това е България " и от стъпването ни на професионалната сцена.

Започваме работа и по нов фолклорен театър, само че продължаваме и към най-голямата ни цел - международен шоуспектакъл " Черноморски пирати ", с който да покорим всички международни подиуми и да покажем, че България е на международно равнище в изкуството.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР