Светлинната вълна от екраните на устройствата е най-късата в светлинния

...
Светлинната вълна от екраните на устройствата е най-късата в светлинния
Коментари Харесай

Лекар разказа за опасностите от синята светлина от екраните на телефоните

Светлинната вълна от екраните на устройствата е най-късата в светлинния набор, като в това време има оптималната сила. Почти всички джаджи в този момент излъчват синя светлина, защото се осветяват благодарение на светодиодни и луминисцентни лампи. И тази светлина може да бъде рискова, декларирал е съветският офталмолог Арпине Адамян, представена от международните издания.

Синята светлина на приспособленията или по този начин нареченото HEV-излъчване има редица дефекти, които въздействат отрицателно на тялото. Синята светлина има неприятен резултат върху ретината на окото, причинявайки фотохимични реакции в него, които унищожават фоторецепторите и клетките на пигментния епител на ретината (тези процеси са необратими) “, обяснила е лекарката.

"Освен това HEV лъчението води до прибързано стареене на кожата и предизвика пигментни петна. Синята светлина понижава производството на хормона на съня мелатонин и провокира бодърствуване. Може да се развие синдром на сухото око, дистрофия на ретината, очите ще стартират да се уморяват и зрението може да се пострада, добавила е тя.

Частична отбрана против синя светлина могат да бъдат специфичните компютърни очила с жълт филтър, който я всмуква. Но най-добре е да употребявате приспособленията денем, като си почивате на всеки час и отделяте взор от монитора. 2-3 часа преди лягане, би трябвало изцяло да изоставите всички устройства.

"Опитайте се да не употребявате устройствата през нощта, с цел да не нарушите биологичните ритми на тялото. Намалете времето, прекарано в обществените мрежи ", заключава Адамян.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР