Светлината, която екраните на нашите лаптопи, смартфони и таблети излъчват,

...
Светлината, която екраните на нашите лаптопи, смартфони и таблети излъчват,
Коментари Харесай

Ето как светлината на вашия смартфон се отразява на мозъка и тялото

Светлината, която екраните на нашите преносими компютри, смарт телефони и таблети излъчват, е в действителност мощна. В това отношение дизайнерите в действителност са се постарали. Дисплеите са толкоз ярки, че можем да забележим какво има на тях даже и в безоблачен ден. Нощем пък те са толкоз мощни, че някои ги съпоставят с „ дребен прозорец “, през който прониква дневна слънчева светлина, написа Business Insider.

Ето за какво изобщо не е добра концепция да гледате тези екрани, когато се свечери.

Като цяло нашите тела следват натурален цикъл, който ни разрешава да стоим будни денем и да си почиваме през нощта. Ако вземем смарт телефона, преди лягане, с цел да проверим Фейсбук обаче да речем, нашият мозък се обърква. Ярката светлина го кара да мисли, че е време да спре да създава мелатонин – хормон, който подсказва на тялото, че е време за сън.

Когато пречи на производството на мелатонин, светлината от екраните на процедура разрушава на пух и прахуляк и цикълът на съня и съвсем изкуствено основава самобитен джет лаг. Съответно – заспиваме по-трудно, което може да докара до съществени здравословни проблеми. Например…

  • Твърде дългото взиране в екрана на смарт телефона понижава честотата на намигване. Това от своя страна уморява очите, провокира дразнения, замъглява погледа и така нататък
  • Не сте се наспали добре? На идващия ден ще бъдете елементарно раздразними. Способността ви да запомняте нова информация ще бъде понижена.
  • Освен че пречи на производството на мелатонин, светлината на смарт телефоните визира и хормоните, които управляват глада. С други думи – рискът от надебеляване се усилва.
  • Недоспиването в дълготраен проект води до струпване на невротоксини, които още повече стартират да пречат на съня.
  • Учени са разкрили връзка сред недоспиването, породено от взирането в смарт телефони през нощта, и риска от рак на гърдата и простатата.
  • Хората, чийто равнища на мелатонин са намалели, а телесният им часовник – смутен – са по-склонни към меланхолия.
  • Изследвания демонстрират, че когато смарт телефонът е край нас, нашите когнитивни качества, както и умеенето ни да се фокусираме, понижават.

За да се преборят с всички тези проблеми, софтуерните дизайнери сътвориха най-различни стратегии, като да вземем за пример f.lux или режима Night Shift за iOS, които тушират и редуцират предаваната от екраните светлина. Много от потребителите настояват, че оранжевият отблясък е за предпочитане пред ярката синя светлина. На този стадий някои проучвания демонстрират, че приглушената светлина може и да усъвършенства съня ни. Въпреки това са нужни повече изследвания по тематиката.

В края на краищата – в случай че желаете в действителност да се наспите, просто дръжте смарт телефона си настрани и не се изкушавайте да търсите в интернет из обществените мрежи преди лягане.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР