Светият синод ще получи по бюджета си средствата за заплати.

...
Светият синод ще получи по бюджета си средствата за заплати.
Коментари Харесай

Допълнителни 5 млн. лв. ще получи по бюджета си Светият синод

Светият синод ще получи по бюджета си средствата за заплати. Ще бъдат отпуснати спомагателни 5 млн. лв. по бюджета на Министерски съвет за 2019 година , заяви министър председателят Бойко Борисов преди днешното съвещание.
Решението е откакто предходната седмица патриархът се обърнал за помощ, посочи министър председателят.
От Светия синод изрекоха признателност за средствата, които ще бъдат изключителна помощ най-много за свещениците в дребните обитаеми места.

Припомняме, че през декември предходната година депутатите утвърдиха промени в Закона за вероизповеданията, съгласно които страната дава на записаните вероизповедания дотация въз основата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното изповедание. Тогава стана ясно, че отпуснатата сума ще бъде по 10 лв. на мирянин, а за подобен се смята всеки, който при последното национално броене (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за набожен и почитател на дадена вяра.
Пре приемането на новия закон имаше таван на държавната дотация за религията - не повече от 15 млн. лв.. В остарелия план бяха планувани пари единствено за двете религии с най-вече почитатели - православните християни и мюсюлманите. След редакцията на законопроекта бяха заложени и средства за останалите - протестанти, католици, грегорианци и други, които бяха подценени в предходния. Сумите за тях ще се дефинират всяка година със Закона за държавния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР