Светият Синод на Българската православна църква е разгледал писмото на

...
Светият Синод на Българската православна църква е разгледал писмото на
Коментари Харесай

БПЦ призна каноническия статут на църквата на РСМ

Светият Синод на Българската православна черква е разгледал писмото на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий по отношение на каноническия статут на Православната черква на Северна Македония и приветства решенията за повдигане на схизмата. Според формалното известие на БПЦ Българска патриаршия с признателност към Бога и духовна наслада влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония. Въпросът за името й следва да бъде прегледан.
В отговор македонският президент Стево Пендаровски съобщи, че има координирана държавна политика сред българските управляващи и Българската православна черква във връзка с Северна Македония. " Безобразието отива до такава степен, че от Българската православна черква споделят, че признават църквата в Северна Македония, а за името й ще размислят в идващия интервал. Кои сте вие да размисляте? ", разяснява Стево Пендаровски в изявление за телевизия " 24 ", представено от Българска телеграфна агенция.
ДУМА напомня, че на 8 юни Гръцката православна черква също подвигна схизмата над православната черква в Северна Македония, наричайки я Охридска архиепископия.
По-късно Ловчанският митрополит Гавриил разяснява решението на Светия Синод. " На македонския президент не му е направило усещане с каква наслада и обич одобряваме това, че е снета схизмата, а това, че сме написали нещо, което самата Сръбска черква го предлага - да има разговор за уточняване на името. Самият сръбски патриарх го написа това нещо и той не ги назовава с никакво име. Това е истината. Нищо политическо не е имало в нашето решение ", съобщи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР