Свети Теофан Милостиви е роден в Палестина. Той бил изключително

...
Свети Теофан Милостиви е роден в Палестина. Той бил изключително
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама светци: Свети Теофан Милостиви и Свети Кириак

Свети Теофан Милостиви е роден в Палестина. Той бил извънредно добър човек, по тази причина го наричали Милостиви.

Въпреки добротата, Господ решил да изпита своя правилен раб Свети Теофан.
Затова в последните години от своя живот Свети Теофан се разболял тежко и се разорил. Въпреки несгодите Светият мъж ги понасял с същинско християнско примирение. Господ прибрал душата на Свети Теофан Милостиви. Четири дни след неговата кончина, Свети Теофан Милостиви се явил в съня на един човек.

Помолил го да сложи надгробна плоча върху гроба. Човекът извършил заръката. От гроба почнало да се разнася благовоние, което излизало от тялото на праведника. Много заболели хора оздравявали, откакто ходели да се поклонят на гроба на светеца.

Според националните поверия, в нощта на 28 против 29 септември хората гледат към небето. Ако по небосклона има доста на брой ярки звезди, есента ще бъде суха и топла.

Имен ден честват Теофан, Тео, Теофания, Фана, Фани, Фанко.

На 29 септември почитаме и паметта на Свети Кириак, само че не е имен ден.

Свети Кириак е роден в Коринт. От дребен той почнал да се вълнува от духовни проблеми. На 18 години отпътувал за Йерусалим.

Поклонил се на Божия гроб и на останалите свети места. След това станал духовник.

Минали няколко години и Свети Кириак напуснал манастира. Отишъл в палестинската пустиня и там се срещнал със Свети Евтимий Велики. В момента, в който Свети Евтимий съзрял Свети Кириак, той прозрял, че пред него стои един популярен нравствен човек.
Свети Евтимий посветил младия духовник във всички духовни тайнства, които знаел.

Известно време Свети Кириак живял и в манастирите на Свети Харитон, чиято памет почитаме на 28 септември.

Свети Харитон и останалите монаси се хранели единствено един път на ден, единствено след залез слънце. Въпреки строгите правила на живот, Свети Кириак бил наедрял и широкоплещест мъж до последния си мирис.

Той предал Богу дух на 107-годишна възраст в един от манастирите, учредени от Свети Харитон. Както прозрял Свети Евтимий Велики, Свети Кириак се трансформирал във значима духовна персона от християнския свят. Той съвместявал разнообразни отговорности.

Бил врач, вълшебник, проницател, консултант и преподавател за останалите монаси.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР