Светът води война срещу въглищата. И някои от най-големите производители

...
Светът води война срещу въглищата. И някои от най-големите производители
Коментари Харесай

От войната срещу въглищата най-много спечелиха собствениците на мини

Светът води война против въглищата. И някои от най-големите производители станаха доста по-богати, написа Bloomberg.

Anglo American Plc, Glencore Plc и BHP Billiton Ltd. генерират най-високите си доходи от години от въглищните им мини. Приходите на 37 производители, следени от Bloomberg Intelligence Index, са най-високите за последните шест години.

И това се дължи на едно просто уравнение в бизнеса: търсене и предложение. Правителствата от Азия до Европа постановат по тежки ограничавания поради замърсяването - и производството на най-мръсното гориво на планетата понижава.

Някои от най-големите спадове се записват в Китай - най-големият оператор на мини, а финансирането за нови доставки понижава. Това значи непредвидени облаги за тези, които остават.

" Това е перверзно следствие " от политиките, чиято цел бе да се борят с смяната на климата, счита Джулиян Трегер, съосновател на Audley Capital Advisors LLP.

Anglo American, която наскоро искаше да продаде активите си в бранша, регистрира троен растеж на приходите от 2015 година и бизнесът с въглища стана най-печелившият за компанията. Миналата година Glencore регистрира двойно покачване на приходите, а BHP Billiton - шесткратно.

Притесненията по отношение на намаляващите доставки съживи цените. Европейските въглища за експорт съвсем удвоиха цените си от спада през 2016 година, а фючърсите в Съединени американски щати са с 50% по-високи през 2018 година по отношение на две години по-рано.

Една от аргументите за по-ниското произвеждане е неналичието на финансиране за промишлеността. Заради терзания по отношение на смяната на климата, заемодателите понижиха средствата за промишлеността до 14,9 милиарда $ през 2017 година от 22,5 милиарда $ през 2015 година. Поне 15 от най-големите банки в света одобриха вътрешни правили, които не разрешават вложението в сходни планове.

И не са единствено банките. Големите вложители също обръщат тил на мръсното гориво. Засега към 850 институции са дали обещание, че стопират вложенията във въглища, в това число най-големият върховен фонд в света, който към този момент разпродаде множеството от активите си.

Но даже и огромните компании в бранша, които имат задоволително дълбоки джобове и могат да стартират планове и без поддръжката на банките, не са заинтригувани в това. Повечето се тормозят, че няма да могат да възвърнат инвестицията си поради политическото предпочитание за понижаване на потреблението на въглища. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР